Talent4Life ook dit schooljaar weer van start

Datum : 23-09-2024

Naar aanleiding van de start van het nieuwe schooljaar 2024/2025 sprak MeerBusiness met Erika van der Heijden en Jolanda Looije van Talent4Life.

Talent4Life - een samenwerking tussen verschillende partners in de Duin- en Bollenstreek - biedt leerlingen een unieke kans hun talenten te ontdekken én ontwikkelen. Bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen hier hun voordeel mee doen door de medewerkers en vrijwilligers van de toekomst aan zich te binden en te leren van de nieuwe generatie.  

Welk gevoel overheerst als jullie terugkijken op het eerste halfjaar?
Trots en blij, dat gevoel overheerst als we terugkijken op de afgelopen maanden. Doelstellingen die we gesteld hebben, zijn behaald. En meer dan dat: er zijn 5 nieuwe scholen aangesloten waardoor we nu op 7 scholen in het voortgezet onderwijs actief zijn. Met positieve reacties van leerlingen. Wauw! Ons project heeft toegevoegde waarde. Dank, dank, dank aan alle organisaties en bedrijven die leerlingen via Talent 4 Life een leuke en leerzame tijd bieden. Dat is natuurlijk geweldig. Want het helpt leerlingen hun talenten te ontdekken en laat hen inzien dat het waardevol is om iets voor een ander te betekenen.

Dit schooljaar gaan we vol enthousiasme verder met waarmee we bezig zijn.
Daarnaast nemen we processen, procedures en afspraken nog eens onder de loep. Met als doel samen resultaat behalen en de wereld een stukje mooier maken.  

Wat waren de uitdagingen en hoe hebben jullie hierop geacteerd?
Phoe, uitdagingen waren er zeker! Van 2 scholen bij de start van Talent 4 Life opschalen naar 7 scholen in het schooljaar 23/24 betekende natuurlijk ook een toename van het aantal leerlingen waarvoor we een waardevolle en leerzame plek moesten vinden. In eerste instantie moest de basis op orde zijn. We konden daarmee pas echt meters maken toen de vacature projectleider Onderwijs ingevuld werd. Een aanvulling waar we ont-zet-tend blij mee zijn. En meer scholen = meer leerlingen = meer doe plekken. Dat betekende voor ons 'lean&mean team' vooral veel gesprekken voeren met bedrijven en maatschappelijke organisaties om over een breed en divers aanbod voor onze leerlingen te kunnen beschikken. Na afronding van het traject besteden we ook veel aandacht aan de evaluatie. Want elke organisatie die we nu aan boord hebben, hóuden we natuurlijk ook graag aan boord de komende jaren.

Zijn jullie tevreden over de resultaten?
Ja, we zijn zeer zeker in alle opzichten tevreden. Waarom? Ten eerste omdat scholen steeds enthousiaster en actiever worden om van Talent4Life een succes te maken. En ten tweede omdat we zien dat het onderdeel social impact voor scholen heel belangrijk is en dat daar toekomst in zit. Tot slot: de inhoud klopt, de leerlingen pakken het goed op, bedrijven en maatschappelijke organisaties zijn tevreden, kwaliteit en aantallen leerlingen liggen op koers. De samenwerking in onze projectgroep ervaren we allemaal als positief. Soms is het even pas op de plaats, wanneer je als projectgroep sneller wilt dan het onderwijs kan. De inzichten die we opdoen uit jaargesprekken passen we direct toe. Een voorbeeld? De focus even verleggen naar het proces. Als je graag op meerdere borden tegelijk schaakt, is pas op de plaats best moelijk. Maar: we did it! Ik hoop dat ik volgend jaar op deze vraag ook kan antwoorden dat we ontzettend blij zijn om te zien dat de scholen ook onderling met elkaar verbonden zijn door dit project. Dat er nog steeds iets te wensen is, is positief. Het houdt ons allemaal scherp!

Wat drijft jullie in dit project?
Bij alles wat we doen, of het nu zakelijk of privé is, is het antwoord simpel: de wereld een beetje mooier maken. Talent4Life maakt je op jonge leeftijd bewust dat je op je eigen manier mag bijdragen, dat je gezien en gehoord wordt en dat je waardering krijgt voor wie je bent. Die ervaring neem je mee. Je kunt erop bouwen. En erop vertrouwen. Een bijdrage kunnen leveren aan het leerproces van jongeren, aan de knellende arbeidsmarkt, aan de vraag om vrijwilligers. Alle partijen - bedrijven, maatschappelijke organisaties en jongeren - leren van elkaar. Het is zo verfrissend om met jongeren samen te werken. De positieve feedback van alle drie de partijen is hartverwarmend en geeft zoveel energie. We creëren win-win-win situaties. Leerlingen, onderwijs, bedrijven en maatschappelijke organisaties verbinden we inhoudelijk met elkaar. De wensen van al die partijen leiden tot DOEplekken. We droomden hiervan, en het lukt gewoon. Dat is toch fantastisch?  

Wat heeft jullie het meest verrast?
Heel veel! De bereidheid van bedrijven en maatschappelijke organisaties om dit tot een succes te maken, de aandoenlijke reacties van leerlingen, de inzet van de scholen en natuurlijk ook de samenwerking binnen het projectteam. Deze combinatie van factoren maakt dat het allemaal gelukt is. 7 scholen up & running die gaandeweg dit project telkens enthousiaster zijn geworden, aantallen leerlingen op koers. Resultaten die ons stuk voor stuk verrast hebben en waar we ontzettend blij en trots op zijn.  

Wat zijn de plannen voor de het studiejaar 2024/2025?
Borging van het project. Hiermee bedoelen we dat scholen maatschappelijke diensttijd standaard in hun 'jaarprogramma' opnemen. We gaan in gesprek met bestuurders vanwege het gezamenlijke belang. Het MDT Proof Label behalen is iets waar we met ons team hard aan werken. Verder: het eerste deel van dit MDT traject afronden, rekening houdend met feedback uit de vorige ronde. En -min of meer een continu proces - nieuwe DOEplek aanbieders enthousiasmeren, binnenhalen én behouden.  

Als jullie een wens mogen doen voor Talent4Life, hoe luidt deze dan?
Voor het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties wensen we dat zij hun inspanning om Talent4Life tot een succes te maken 'terugbetaald' zien in respectievelijk nieuwe gemotiveerde werknemers en nieuwe vrijwilligers die maatschappelijk betrokken zijn en zich duurzaam verbinden aan stichtingen, verenigingen en clubs. En als tweede gunnen we elke leerling een MDT-traject waarbij ze nieuwe mensen ontmoeten buiten hun netwerk, op hun eigen manier een bijdrage leveren, zichzelf kunnen zijn en hun kwaliteiten ontdekken.  

Meer weten?
Wilt u weten wat Talent4Life voor uw bedrijf of organisatie kan betekenen?
Neem dan contact op met Erika van der Heiden 06-29048432 erika@hltuitdaging.nl of Jolanda Looije   06 20683040 jolanda@talent4life-mdt.nl

meer info Talent 4 Life (talent4life-mdt.nl)

Talent4Life ook dit schooljaar weer van start

Abonneer op onze nieuwsbrief