MeerBusiness in the Picture

De MeerBusiness-rubriek "In the Picture", zal ook dit jaar weer ruimschoots aandacht krijgen onder de vele duizenden internetbezoekers van MeerBusiness.
In deze rubriek staat regelmatig een bedrijf in de schijnwerpers. MeerBusiness biedt u de gelegenheid ook úw organisatie onder de aandacht te brengen van deze ondernemende regio. I

Een professionele tekstschrijver verzorgt desgewenst het interview en het artikel. Iedere ondernemer krijgt vijf dezelfde vragen voorgelegd. Wij verwachten dat u ons zult verrassen met de antwoorden! Verder kunt u zelf bepalen welke foto u bij de tekst geplaatst wilt hebben. Tevens zorgen wij voor een korte aankondiging in de MeerBusiness-nieuwsbrief en het hele artikel ook gratis wordt doorgeplaatst op de nieuwsselectie op de frontpage. Zo verdient u uw promotie dubbel en dwars terug.

Wilt u graag met uw bedrijf in "In the Picture", neem dan contact op met Frans van der Riet 06-53633364 Mailen kan natuurlijk ook naar frans@meerbusiness.nl.

( Holes 9 vragen Peter Duivenvoorde Tespelduyn tekst Annemiek Cornelissen)

Wij starten met Peter op de Terp bij Hole 1.
Dus direct maar vraag 1. Vertel, wie is Peter Duivenvoorde en hoe was je jeugd? Ik ben geboren en getogen in Noordwijkerhout, 53 jaar en al bijna dertig jaar gelukkig getrouwd met Annemarie. Samen hebben we drie zoons, die allen leuke vriendinnen hebben. Ik heb een erg leuke jeugd gehad en schoolvrienden overgehouden uit zowel mijn Noordwijkerhoutse als Lissese schoolperiode. Ik ben opgegroeid op de plek die nu Tespelduyn is, dus er liggen hier enorm veel herinneringen. Peter speelt een mooie par,
snel naar hole 2.Ter gelegenheid waarvan zou je graag een feestje geven? Met welke band of muzikant zou je graag feesten en welk feest vergeet je nooit meer? Het zou ten aller tijden live muziek zijn met een walking dinner. Met de band Coldplay zou ik wel willen feesten, daar hoef ik niet lang over na te denken. De viering van het Europees Kampioenschap voetbal in 1988 in Noordwijk op de Grent met de oranje massa was echt grandioos! Een feest om nooit te vergeten. Bijna een birdie maar toch weer een mooie par.
Hole 3 is altijd een lust voor het oog. We mogen 22 meter naar beneden slaan met zicht op de prachtige bollenvelden.Vraag 3 - Wat is één van je mooiste momenten bij Tespelduyn en wat wil je er nog mee bereiken? Het tienjarig bestaan van Tespelduyn vorig jaar was fantastisch. In verband met de toen geldende lockdown hebben we daar een passende invulling aan gegeven. Het was een feestelijke week en zonder dat ik het wist kwam de Burgemeester langs met een overdonderende speech. Dat was heel bijzonder. Wij zien dat veel mensen uit de omgeving nog nooit bij ons zijn geweest en dat zien we graag anders natuurlijk. Wij zijn heel toegankelijk en de sfeer wordt getypeerd door Bollenstreekse nuchterheid. Wij doen het goed of wij doen het niet. Zo simpel is het. We beschikken over een heel goed team van toegewijde medewerkers en allen zijn enorm trots op de waarderingen die wij van de branche en de gasten ontvangen. Peter eindigt met een boogy. Zeker niet slecht. 
Hole 4 terug naar de heuvel.Hoe ben je geworden zoals je nu bent? Wat wil je graag nog bereiken en wie is jouw mentor? Ik ben altijd mijzelf gebleven. Normaal, sociaal, hard werkend, betrokken met mijn medewerkers en de gasten. We hebben hier een hele schare aan trouwe golfers en gasten. Onze mensen en de gasten maken de organisatie. Mijn quote is “Rust kan je redden”. Mijn mentor? Dat was mijn vader, waar ik veel van heb geleerd. Er zijn uiteraard nog zaken die ik nog wil bereiken, daar wordt aan gewerkt. Even een korte klim en dan een korte par 3. Doe je aan sport en zie je golf ook als een sport? Met wie zou je graag hier op Tespelduyn een partijtje golf willen spelen? Ik golf gemiddeld één keer per week en dat brengt echt ontspanning. Met golfen leer je ook je medemens kennen. Hoe ze met teleurstellingen omgaan, wat ze drijft en hoe het écht gaat. De ware aard van de ander komt naar boven. Bij golfen kan je maar één iemand de schuld geven als het niet lukt en dat is jezelf. Met Tiger Woods zou ik graag een balletje slaan. De allergrootste golfer ooit en een bijzonder mens met een verhaal. Ik heb zijn biografie gelezen en hij heeft een vreselijk ongeluk gehad. Ik zou hem graag willen vragen of én hoe hij binnen vijf jaar de wereldtop weer zal weten te behalen.Een Par, maar ja je bent niet voor niets de baas van een mooie golfbaan.
Wij zijn weer beneden en gaan richting thuisbasis. Hoe ziet jouw ultieme vakantie eruit? Die heb ik onlangs moeten annuleren in verband met corona. Ik zou met samen met mijn vrouw Annemarie, mijn drie zonen en hun vriendin naar een zonnig eiland gaan. Deze vakantie gaat zeker nog in de herkansingDan nu toch een echte birdy. Heel knap! Nog drie te gaan en deze is wel heel leuk. Welk verhaal vertelt jouw familie altijd over jou? Dat ik een klein hartje heb. Ik heb laatst gehuild bij een persoonlijke brief die ik heb gekregen. Hole 8 is net als vraag 8 een lastige. Wat is het moeilijkste wat je ooit gedaan hebt? Ik was 21 jaar oud. Dat was tijdens een survival, waarbij ik op een hoogte van ongeveer twintig meter moest overstappen van de ene rots naar de andere. Daar zat ongeveer 1.20 meter tussen. Letterlijk moest ik een grote stap nemen. Ook ben ik een keer, samen met mijn zoon, met een parachute uit een vliegtuig gesprongen op Texel. Dan voel je pas echt een adrenaline shot. Het was de wens van mijn zoon en ik had mijzelf stiekem ook aangemeld. De gezinsleden die mee waren schrokken zich rot. Peter maakt hier een mooie par.De laatste hole en vraag; Wat was het eerste wat je kocht van je eigen geld en het laatste wat je onlangs hebt gekocht? Een stereotoren, die had je toen nog. Dat weet ik eigenlijk niet, ik ben niet zo’n big spender. Ik zou niet veel anders doen als ik de loterij zou winnen. Eindigen met een boogy is zeker niet slecht. Vast geoefend bij één van de pro’s van de eigen club

Wie is Fred Teeven Tekst Annemiek van Cornelissen

Enkele maanden terug stond hij als lijstduwer op de lijst van de VVD Hillegom tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Inmiddels weet hij als van Bier als de nieuwe ambassadeur van bierdrinkend Nederland. Door voorkeurstemmen wist hij een plekje in de gemeenteraad te bemachtigen, maar daar ligt zijn ambitie niet. Hij ziet dan ook af van een loopbaan in de lokale politiek. We hebben het over Fred Teeven, oud staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Samen met zijn partner is Teeven eigenaar van Public Affairs & Lobbying “Meines Holla & Partners”in Den Haag, een adviesbureau voor strategische communicatie dat zich in het bijzonder richt op lobby en public affairs. Verder is Teeven eigenaar van Frevon B.V. een zakelijk dienstverleningsbedrijf.
.
Momenteel is Teeven dus niet meer actief in de politiek. “Ik richt me volledig op mijn bedrijven. Het is de bedoeling dat ik over een jaar of vijf ga stoppen. Dan ben ik 68 en is het welletjes geweest”, aldus Teeven, die nu een jaar of zes in Hillegom woont en zijn hart heeft verpand aan dit Bollendorp. “Het is een hartstikke leuk dorp, mijn vader is een geboren Hillegommer. Ikzelf ben in Haarlem geboren en heb hiervoor twintig jaar in Amsterdam gewoond. Dat is dus een heel verschil”. Volgens Teeven is het mooiste van Hillegom dat het dorp middenin de Bollenstreek ligt. “Lekker dichtbij het strand, tussen de Bollenvelden, die nu weer prachtig in bloei staan en er zijn goede sportvoorzieningen. Verder is er een bloeiend verenigingsleven, allemaal dingen die heel belangrijk zijn”. Teeven is zelf lid van Hardloopvereniging Sip, waarmee hij ieder weekend actief is. Verder speelt hij squash. Zijn passie is op de bus rijden. “Op mijn 18de ging ik als buschauffeur bij de NZH werken, dat vond ik toen schitterend om te doen. Op een gegeven moment besloot ik het weer op te pakken. Ik solliciteerde bij Connexxion en toen vroegen ze hoe lang ik al niet meer op de bus had gereden. Ik moest even rekenen en het bleek 41 jaar te zijn. Ze zeiden rijdt eens een rondje? Ik kreeg een paar lessen en eigenlijk was het net of ik nog nooit achter het stuur ben weggeweest. Dat verleer je gewoon niet, net als schaatsen, als je er feeling mee hebt raak je het niet kwijt”. Met als gevolg dat Teeven in het weekend op de bus is te vinden. “Ik rijd vaak de route Arena of lijn 80 naar Zandvoort, dat vind ik gezellig, lekker kletsen met de mensen, maar ook wel lege bussen. Die rijd ik dan naar zijn plek, vooral met corona waren het merendeel lege bussen”. Over bussen gesproken. Teeven zet zich ook in met Touringcar bedrijf Pouw om mensen uit de Oekraïne op te halen. “Dat doet dit bedrijf al een maand en de meeste vaste chauffeurs zijn hier erg moe van geworden. We zijn nu bezig om steeds nieuwe chauffeurs te vinden. Dat geeft me veel voldoening”

“DE JACHTHAVEN IS MIJN TWEEDE HUISKAMER” Patrick Kerkvliet van Olympia Charters Warmond
Tekst Annemieke Cornelissen

WARMOND- “De jachthaven is mijn tweede huiskamer. Elk jaar van april tot en met oktober ben ik hier meer dan thuis. Het is hier heerlijk. De mensen zijn blij en ontspannen. Ze gaan het water op, of op vakantie, een leuke periode tegemoet en dat stralen ze ook uit”, aldus Patrick Kerkvliet, eigenaar van Sloep en jachtverhuur Olympia Charters uit Warmond. “We hebben 25 sloepen te huur voor dagrecreatie. Daarnaast hebben we een aantal jachten met slaapgelegenheid voor vakantiedoeleinden”. Volgens Patrick Kerkvliet kan iedereen met deze sloepen en jachten varen. “Je hebt een vaarbewijs nodig voor jachten van 15 meter en langer of sneller van 20 km per uur. Dat zijn onze sloepen en jachten niet. Iedereen kan bij ons proefvaren. Wij varen een stukje mee”. Volgens Patrick Kerkvliet is het een kwestie van instappen en ervaren. “Iedereen kan het net als autorijden. Je moet gewoon je gezond verstand gebruiken”. Bij Olympia Charters zijn sloepen en jachten voor 8, 12 en 18 personen. Deze zijn prima geschikt voor bedrijfsfeesten, familie- en verenigingsuitjes. Echt heel leuk. Het bedrijf bestaat sinds 1978. “Mijn opa heeft het bedrijf opgericht en mijn ouders Sjaak en Jolanda Kerkvliet hebben deze voortgezet en verder opgebouwd”. Patrick Kerkvliet is in 2002 in de zaak begonnen en heeft deze in 2006 overgenomen. Dat heeft hij met veel plezier gedaan en dat is niet zo verwonderlijk, want hij is er opgegroeid. “Ik ben hier geboren. Ik weet niet beter”. Naast Olympia Charters heeft Patrick Kerkvliet nog een bedrijf Weco Sloep. Een bedrijf voor in- en verkoop van sloepen. “Met name dit bedrijf heeft de afgelopen twee jaar tijdens corona heel goed gedraaid. De mensen konden niet op vakantie en kochten een mooie sloep of een mooi jacht”. Patrick Kerkvliet heeft als ondernemer mooie momenten meegemaakt. “Een van de mooiste momenten was in 2017. Toen hebben we het officiële persmoment van de Koninklijke familie mogen regelen in een van onze sloepen. Deze vindt iedere zomer in de Koninklijke tuin plaats, maar deze keer was ervoor gekozen om het hier in Warmond te laten plaatsvinden. Dat was een fantastische gebeurtenis en een hele eer”. Patrick Kerkvliet is tevreden met wat hij bereikt heeft. “Capaciteit om groter te groeien hebben we niet meer. Dit is het stukje Haven dat we hebben, meer plek hebben we niet. Ik wil iedereen als tip geven je dromen zo snel mogelijk waar te maken en niet te wachten. Heb je plannen? Voer deze dan zo snel mogelijk uit. Dat heb ik ook gedaan en het resultaat zie je hier
”.Veerpolder 61-67 - 2361 KZ WarmondT +31 71 3010043 www.olympia-charters.nl

Het idee voor een vierdaagse in de Duin- en Bollenstreek werd enkele jaren geleden voor het eerst genoemd in het toekomstplan van de Economic Board. Een van de gedachten die daarop volgde, was om de streek, die toch vooral in het voorjaar (bollenvelden) en in de zomer (strand) wordt bezocht, ook in de andere jaargetijden bij bezoekers onder de aandacht te brengen. En laat nou net in september en oktober de streek weer vol met kleuren te staan. Steeds meer velden kleuren met een diversiteit van schitterende Dahlia’s. In oktober 2022 wordt er voor het eerst een groot wandelspektakel gehouden. De Duin en Bollen Vierdaagse voert je dan door alle dorpen waar de bewoners zich van hun allerbeste kant laten zien. Dit festijn staat in het teken van goede voeding, een gezond leven, een fijne lifestyle, heerlijke en gezonde buitenlucht, fit zijn in hoofd en lijf. Kortom, gezond en energiek… Naast natuurlijk veel muziek, vermaak, leuke attracties en gezellige toeschouwers onderweg, die je dat broodnodige zetje naar de finish geven. De afstanden die gelopen kunnen worden zijn 40 km - 30 km - 20km - 15km - en 5km.De organisatie richt zich in het eerste jaar op zo’n 5.000 deelnemers. De organisatie heeft gekozen voor een evenement van donderdag tot en met zondag. Dan hoef je maar twee werkdagen op te offeren om er toch vier te kunnen lopen’’, zegt Vierdaagse directeur Tjeerd Scheffer. Hij vervolgt “wij willen aansluiten bij de verschillende thema’s van de streek: strand, duin, bollen, maar ook plassen en cultuurhistorie; denk daarbij aan de visserijgeschiedenis van Katwijk. Hoe de definitieve routes er uitzien, kan Scheffer daarom nog niet zeggen. Wel dat de Keukenhof in Lisse op de eerste twee dagen en Noordwijk op de laatste twee dagen start- en finishplek van de etappes zijn. Dat past goed in de gedachte dat wandelen ook een beleving moet zijn. Start dag 1 en 2 vanuit Keukenhof Lisse. Wat kan je nu nog over de Keukenhof vertellen? Zo bekend is de mooiste bloementuin ter wereld. Toch gaat de organisatie iets bijzonders doen. Precies als de miljoen bollen gestoken worden in schitterend vormgegeven delen van de tuin, starten en finishen de deelnemers van de Duin en Bollen Vierdaagse in de Keukenhof. Wist je dat maar liefst 45 man 3 maanden lang bezig zijn met het poten van de bollen. Heel zwaar werk dat eigenlijk nooit wordt getoond. Nu wel aan jou. Een half jaar later kan je de bloemenpracht in volle glorie aanschouwen. Start dag 3 en 4 Noordwijk Misschien wel de mooiste badplaats van Nederland, in ieder geval de enige die met kuuroord status en keurmerk van de European Spas Association (ESPA. We hebben het over Noordwijk met schitterende hotels, mooie boulevards en kleurrijke strandtenten. Levendig en gezellig in de zomer als de badgasten er allemaal zijn. Maar heb je die fraaie kustplaats weleens in de herfst gezien. Wel, die gaan wij jou voorschotelen. En dan ook nog eens op de allerlaatste dag van de Duin en Bollen Vierdaagse, als je al jouw kilometers er op hebt zitten. Moet je eens kijken hoe je dan wordt binnengehaald. En hoe die laatste kilometer gaat heten? Daar komen we zeker nog op terug

Studio Madysign nieuwe member MeerBusiness
Studio Madysign is een splinternieuwe Studio voor interieurontwerpen en personal organising, gerund door Mady van der Riet vanuit haar woonplaats Hillegom .

"Mijn missie is om simpele, praktische, warme maar zeker unieke ontwerpen te creëren, waar mijn klanten 100 % tevreden mee zijn. Een interieur moet als een warme deken voelen en passen als een maatpak, zowel voor particulieren als voor bedrijven. De persoonlijkheid van de eigenaar moet duidelijk naar voren komen. Dit alles kan natuurlijk alleen tot ultieme uiting komen met een perfecte indeling en een goede georganiseerde structuur.  Wilt u ook een interieur dat volledig bij u past? Of mist uw ruimte een goede structuur? Voor zowel particulieren als bedrijven maak ik met veel passie, toewijding en plezier, een passend interieur of breng ik structuur aan in de ruimte. Benieuwd wat ik voor u kan doen? Of wilt u nog wat meer informatie? Neem contact op met mij door een email te sturen naar info@studiomadysign.nl of bezoek mijn website www.studiomadysign.nl "

Toen de bestuursleden van de diverse marketingorganisaties de welbekende koppen bijelkaar staken was er snel overeenstemming. De Duin & Bollenstreek is een prachtig veelzijdig gebied maar door die afzonderlijke VVV’s in elk dorp is het voor de bewoners niet makkelijk om uit te vissen welke activiteiten er in de omgeving te doen zijn. En als het voor de bewoners al lastig is, dan is dat zeker lastig voor de toerist. De bestuursleden samengekomen in de stichting Promotie Duin & Bollenstreek waren er snel uit. Er moest een site komen voor de Duin & Bollenstreek. Eind 2021 werd de koe bij haar horens gevat en werd de nieuwe site opgetuigd. Een prachtig stukje werk en een voorbeeld van een goede samenwerking. De activiteiten in Hillegom, Lisse, Teylingen, Warmond en Noordwijk zijn nu makkelijk te vinden, net als het grootste gedeelte van het winkelaanbod in de diverse dorpen. Agenda, Regio, Zien & Doen, Overnachten en Plan je bezoek zijn de hoofditems. Daaronder bereikbaarheid en gezond & actief. Waarna een keur van mogelijkheden. Wandelen, fietsen, zee, strand & duinen, gezond en actief, activiteiten voor kinderen, landgoederen, polders en plassen, uit eten en natuurlijk winkelen. Elk seizoen voorzien van actuele foto’s, nieuwtjes en uitgaantips. Het is een mooie site geworden met prachtig fotowerk en boordevol uitdagingen.Duin & Bollenstreek Een uniek landelijk gebied midden in de Randstad, dat is de Duin & Bollenstreek. Met de wereldberoemde bollenvelden, vele kilometers strand, gezonde zeelucht en een uitgestrekt duingebied. Tussen de oer-Hollandse polders met molens en weidse luchten vind je de schilderachtige Kagerplassen. Ontdek de regio per fiets, struin door de natuur of trek eropuit per boot. En het is een prima uitvalsbasis voor een dagje stad: aan de rand van de Duin & Bollenstreek vind je de karakteristieke historische steden Leiden en Haarlem. En ook Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht zijn snel bereikbaar. Heerlijk even uitwaaien, ook in elk seizoen! Maak een lange wandeling langs het strand of stap op de fiets voor een poldertocht met prachtige wolkenluchten. Lekker in beweging en je hoofd weer leeg. Er valt zoveel te ontdekken in de Duin en Bollenstreek!Nederlands-Engels en Duits De site is in eerste instantie opgezet in het Nederlands en wordt vóór het Bollenseizoen nog vertaald in het Engels. Daarna zal afhankelijk van de belangstelling de site ookin het Duits worden vertaald. Een nieuwsbrief en andere thema’s behoren binnenkort wellicht tot de mogelijkheden. Winkelaanbod en correctie Elk dorp heeft zijn eigen winkelaanbod en een makkelijke selectiemogelijkheid. Net als de restaurants en andere eetgelegenheden en overnachtingsmogelijkheden. De makkelijke zoekfunctie wijst je net zo makkelijk de weg. Een tip voor de ondernemers. Kijk snel of uw eigen bedrijf er juist in staat en geef desgewenst correcties door aan frans@meerbusiness.nl. Want laten we wel zijn; zo’n mooie site moet wel wel up-to-date zijn! Oordeel zelf: www.visitduinenbollenstreek.nl

Bedrijf in the Picture Fastball magazine & Boom EXPERIENCE

André Steensma, bekende naam in het honk- en softbalwereldje en afkomstig uit Hoofddorp. Hij is niet alleen uitgever van het enige Nederlandse Honk en Softbal magazine, maar runt ook een succes event bureau. MeerBusiness Duin & Bollenstreek stelt André deze keer de 10 vragen voor Bedrijf in the Picture. 

1) André Steensma van BOOM! EXPERIENCE.
Stel je eerst even voor.Ik ben André Steensma, getrouwd, twee kinderen, geboren in Velsen, woonachtig in Hoofddorp en sinds 2003 eigenaar van het evenementenbureau BOOM! EXPERIENCE  

2) Wat zijn jullie activiteiten?
Wij verzorgen met name: honkbalclinics, teamuitjes, bedrijfsfeesten, relatiedagen en productintroducties. We zijn gespecialiseerd in groepen tot 150 personen. Dus ook voor teamuitjes voor circa 20 personen. 
 
3) En de bijzondere activiteiten van jullie zoon en dochter?
Daphne en Carlo zijn onze rebellen. Daphne is als gediplomeerd voedingsdeskundige en Personal Trainer sinds kort gestart met The Rebel Kitchen, Carlo is samen met zijn vriendin net onder Barcelona, als heuse Green Rebels, een voedselbos van bijna 16 ha gestart, eea is te beleven op www.thegreenrebel.org 

4) Hoe en wanneer ben je aan Fastball Magazine gekomen?
Vier jaar geleden ongeveer had mijn vriend en uitgever René Donkel van Bureau van Vliet (Zandvoort) het blad en site overgenomen. Maar omdat het eigenlijk niet zo in het totale portfolio van BVV pastte, werd het ons twee jaar geleden aangeboden. Omdat ik persoonlijk een behoorlijk netwerk in de sport heb, pakte ik het direct op. En kan ik dus nu zeggen dat ik sinds 2019 uitgever/eigenaar ben van een honkbal- en softbalplatform. Wat uiteraard zitten we ook op Instagram en Facebook.  

5) Adverteren. Kan dat ook online?
Dat is zeker duur in een landelijk magazine? Haha.. Grapje zeker.. Als ik je vertel dat het totale maandbereik momenteel op circa 20.000 ligt met een gemiddelde paginaprijs van slechts € 500,00. (Deze prijs is bij een minimale afname van 6 edities per jaar)  

6) Bereik je dan alleen maar honkbal- en softbal-liefhebbers?
Nee, uiteraard niet. We bereiken ook veel klein-ondernemers en beslissers bij de grotere bedrijven/instellingen met ons platform. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de vele partners van Neptunus Rotterdam en L&D Pirates Amsterdam.  

7) Welke grote toernooien zijn er hier in Nederland?
Hopelijk is het zeer binnenkort weer klaar met corona, dan is volgend jaar de Honkbalweek Haarlem en dat jaar erna het WPT in Rotterdam Prachtige landentoernooien, met de absolute wereldtop (als Japan, Taiwan, Curacao en CUBA). Evenementen waar tienduizenden bezoekers op afkomen. Een uitgelezen kans om een keertje met je relaties te bezoeken. (Toch Frans? ;-) )  Antwoord Frans: "absoluut Andrë als oud vice voorzitter van de Haarlemse Honkbalweek kan ik dit alleen maar onderschrijven. Relatiebeheer bij Honkbalwedstrijden is een echt feest waar je de relaties mee verrast". 

8) Even terugkomen op jullie evenementenbureau, BOOM! EXPERIENCE.
Wat voor soort evenementen verzorgen jullie precies? Van tentverhuur tot bedrijfs(thema)feesten, van koeriersdiensten tot sportieve clinics. Check de site www.boomexperience.com anders eerst even. Het is teveel om op te noemen.  

9) Doen jullie ook aan Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) Zeker weten. Mooi begrip, maar wat houdt het nou eigenlijk precies in? Wij zorgen voor zoveel mogelijk energiebeperking middels zonnepanelen, geen brieven, facturen en offertes met per post en ledverlichting overal. En uiteraard veel plantaardige/vegetarische voeding 

10) Heb je voldoende vrije tijd of denk je voor je 60ste opgebrand te zijn?
Wij werken redelijk hard om veel en goed van onze vrije tijd te genieten. Morgen vertrekken we weer, met onze nieuwe camperbus, voor een klein maandje naar de olijfgaard van onze zoon in Catalonië.

-.-.-.-.

Bedrijf in the picture de Kleine Consultant Leiden

het team van de Kleine Consultant Leiden

Deze keer in ‘In the Picture’ spreken we met De Kleine Consultant Leiden, een non-profit strategieconsultant volledig gerund door studenten!

1.       Hallo Nanke, Annick en Suzan! Jullie zijn alle drie werkzaam bij De Kleine Consultant (DKC) in Leiden. Kunnen jullie jezelf kort voorstellen?  
Wat leuk dat wij ons namens DKC Leiden mogen presenteren aan het publiek van MeerBusiness Duin- en Bollenstreek! Wij zijn drie van de 25 studenten die actief zijn voor DKC Leiden. Nanke van den Brink studeert Bestuurskunde aan de Universiteit van Leiden, Annick de With is bezig met haar Masters in Econometrie en Finance aan de Universiteit van Amsterdam en Suzan Brouwers rondt momenteel haar Master Internationale Politiek af. Naast onze studies werken wij vrijwillig voor DKC Leiden als studentconsultants, met veel energie, motivatie en bovenal enthousiasme!  

2.       Wie is De Kleine Consultant (DKC) en wat doen jullie?  De Kleine Consultant (DKC) is de eerste non-profit studenten strategieconsultant van Nederland.
Ons doel is niet om veel geld te verdienen, maar om maatschappelijke impact te maken door onze opdrachtgevers goed advies te geven en om onze consultants heel veel te leren. Dat eerste kunnen we doordat we niet alleen goede studenten aannemen, maar ook gecoacht worden door grote strategie kantoren zoals Kearney, Bain & Company, EY Parthenon, McKinsey&Company, Strategy& en BCG. Daarnaast helpen wij voornamelijk start-ups, non-profit organisaties en MKB’ers die zich geen ‘grote, dure’ consultant kunnen permitteren. Onze consultants werken voor zichzelf en voor impact, niet voor het geld. Daarom kunnen wij weinig geld vragen voor een project. Onze consultants ontwikkelen zich bij ons door het ontvangen en geven van trainingen, coaching van onze partners en misschien wel het meest van het doen van een project; het omgaan met de klant, het onderzoek doen en het werken in een team.   In de twaalf jaar dat we nu al bestaan hebben we al meer dan 300 strategische projecten uitgevoerd, hebben we meer dan 800 Kleine Consultants groot gemaakt en zijn we gevestigd in zeven Nederlandse steden en in Londen. Wij zijn dus actief voor de vestiging in Leiden!  

3.       Mooi initiatief! En voor wie kan De Kleine Consultant Leiden interessant zijn?  
Doordat wij als studenten volledig op vrijwillige basis aan projecten werken, kunnen we tegen een minimale financiële compensatie start-ups, stichtingen en MKB’ers helpen. Op dit platform van MeerBusiness Duin- en Bollenstreek komen veel ondernemers samen: wij hopen hier in te kunnen springen en elkaar te kunnen helpen!   We zijn interessant voor alle ondernemers die wel wat hulp kunnen gebruiken op strategisch niveau voor een minimale bijdrage én het leuk vinden om studenten uit te dagen met een interessant vraagstuk. Daarnaast vinden we het belangrijk dat bij al onze klanten het maatschappelijk aspect terugkomt.  

4.       Hoe komen jullie aan deze klanten, en waar zitten ze met name?  
Wij werven drie maal per jaar klanten middels het acquisitieteam. In september, januari en april starten de rondes van ieder tien weken. Door het jaar heen kloppen non-profit organisaties en ondernemers bij ons aan om klant te worden en zichzelf in te tekenen voor één van de projectrondes. Het kan ook zo zijn dat wijzelf op de klant afstappen, omdat wij potentie zien in een uitdagend, strategisch vraagstuk.   We helpen veel klanten uit de regio Leiden. We werken met allerlei bedrijven; van ruimtevaart tot bioscopen en alles daar tussen in. Daarnaast is het maatschappelijke aspect één van onze peilers: we willen waarde toevoegen op maatschappelijk niveau. Dit kan in de vorm van het helpen van een vrijwilligersorganisatie, een bedrijf gericht op duurzaamheid of een start-up gefocust op het verbeteren van onderwijs. Naast bedrijven werken wij ook voor overheidsinstellingen en gemeentes.  

5.       En stel, een klant zou graag een project bij jullie willen aanvragen. Hoe ziet zo’n project er dan uit?  
Ieder jaar helpen wij in Leiden +/- 12 klanten. In een project van tien weken gaan er drie à vier consultants onder begeleiding van een projectmanager aan de slag met een strategisch vraagstuk van de klant. Een begeleidend director van de vestiging zal toezien op het verloop van het project. Daarnaast wordt het project gecoacht door één van onze partners. Er zitten per project zo’n 500 werkuren in.   In de beginfase wordt er in overleg met de klant de situatie geschetst. In deze fase wordt het vraagstuk geformuleerd en gaan de consultants oriënteren. Waarna het vraagstuk helder is, starten de analyses! Van marketingstrategie tot behoefteanalyse, en van internationaliseringstrategie tot marktanalyses: het kan allerlei kanten op. In week vijf wordt er een ‘tussenstand’ gepresenteerd aan de klant: wat is er al onderzocht? Wat zijn de voorlopige resultaten? En bovenal, welke richting geven we aan de eindfase van het project? Want, in week 10 zal de eindpresentatie worden gegeven met de gefinaliseerde resultaten. Door de weken heen zijn er momenten waar de klant samen met de project manager het verloop bespreekt en is er waar nodig (veel) mail- en belcontact!  

6.       Wat maakt jullie uniek ten opzichte van andere strategieconsultants?  
Het succes zit ‘m in onze win-win-win formule: wij ontwikkelen studenten, helpen onze klanten én leren van onze partners voor wie we een waardevolle talentenpool zijn. Zoals eerder genoemd worden wij gecoacht door top-tier consultancy kantoren (Kearney, BCG, McKinsey&Company, Bain & Company, Strategy& en EY Parthenon). Zij zien in ons een toekomstige talentenpool, en wij leren van hun kennis en ervaring middels coaching, trainingen en kantoorbezoeken.   De persoonlijke ontwikkeling van onze studenten is daarnaast enorm belangrijk. Afkomstig uit verschillende studiedisciplines kunnen we veel van elkaar, de klant en de coach leren. We geven elkaar veel feedback en ontvangen veel trainingen en workshops: van consultancy tot meditatie en van teamwork tot timemanagement. Super nuttig.   Voor een minimale financiële compensatie help je dus je eigen onderneming aan een waardevol advies én zorg je voor uitdaging voor een student! Die win-win-win formule maakt ons uniek. Daarnaast zijn we natuurlijk niet gefocust op geld verdienen, waardoor we ook een héél stuk goedkoper zijn.  

7.       Wat heeft ervoor gezorgd dat jullie vrijwillig wekelijks ongeveer vijftien uur aan De Kleine Consultant in Leiden willen besteden?  
Haha! Ja, dat we niet betaald krijgen vinden sommige in onze omgeving vrij raar. Wij vinden het opdoen van ervaring, het leren kennen van gemotiveerde medestudenten, het doormaken van persoonlijke ontwikkeling en het helpen van échte klanten veel belangrijker op dit moment dan het verdienen van geld! Naast dat we enorm veel leren is het ook een super gezellige en diverse groep. Zo zijn we een gemixte groep met veel verschillende studieachtergronden, zitten we allemaal bij andere (sport)verenigingen en hebben we verschillende interesses. Wel delen we allen hetzelfde doel: we willen elkaar helpen te ontwikkelen, de klant een waardevol advies geven én bovenal plezier beleven! Want aan plezier geen gebrek bij ons in Leiden. We borrelen samen, hebben veel teamuitjes en organiseren jaarlijks een Nationale Dag waarin we met alle DKC-vestigingen uit Nederland samenkomen, super leuk!  

8.       Heb je misschien een leuke anekdote over jullie werkwijze?
Of wat is iets wat mensen niet over jullie weten?  Alhoewel doet vermoeden dat we allen ‘consultants to be’ willen zijn, is dit onjuist. Sommige komen DKC binnen met het idee dat ze later consultant willen worden, en lopen de deur uit met een nieuw inzicht en een dosis aan ervaring wat ertoe leidt dat ze een nieuw carrière pad voor zich zien. Anderen beginnen aan DKC met het idee dat ze veel over zichzelf willen leren, en komen erachter dat (strategie) consultancy helemaal hun ding is.   Kortom: het wil niet zeggen dat iedereen bij DKC een consultant in de dop is of wil worden. Het is vooral een leerschool waarbinnen je kan proeven van consultancy, gemotiveerde mede-studenten ontmoet en enorm veel persoonlijke ontwikkeling kan doormaken, op zowel sociaal als professioneel vlak. Daarnaast voelt het goed om maatschappelijke impact te maken!  

9.       Goed om te weten. Het is voor veel ondernemers een lastig jaar geweest in verband met de pandemie. Hoe hebben jullie als organisatie dit ervaren?  
Het jaar was voor iedereen natuurlijk enorm anders dan ‘normaal’. Ook wij moesten flexibel zijn en wennen aan de nieuwe situatie. Zo komen wij eigenlijk wekelijks op de dinsdagavond met z’n allen samen om te vergaderen, te sparren en te borrelen. Dit werd allemaal naar de online wereld verplaatst. Het is natuurlijk best wel raar als je zo nauw met mensen samenwerkt, maar ze eigenlijk nog nooit in het echt hebt kunnen ontmoeten! Gelukkig mochten onze teams van 4 à 5 personen op een gegeven moment wel samenkomen wat enorm ten goede is gekomen voor de projecten. Naast dat je elkaar niet kan ontmoeten, zagen we ook de klanten en coaches vooral in de Zoom-omgeving. Alhoewel het natuurlijk super is om bij de klant en coach langs te mogen gaan, zijn we verrast door hoe goed dit ging!   Qua werving van klanten merkten wij dat er juist vraagstukken gerelateerd aan corona zich aanmeldden bij ons en dat veel ondernemers strategisch advies konden gebruiken in deze vreemde tijden die vragen om flexibiliteit.  

10.   Wat zou op dit moment de beste tip zijn voor je mede MeerBusiness members?  
Wij bij De Kleine Consultant zien enorm de meerwaarde in van persoonlijke ontwikkeling. Als consultants vinden we het geweldig om klanten te kunnen adviseren, maar houden we altijd actief onze aandacht bij onze persoonlijke ontwikkelingen. Door onszelf te blijven uitdagen, enorm veel feedback te geven en te ontvangen en door trainingen en workshops bij te wonen ontwikkelen we een steile leercurve. We merken dat wanneer wij onszelf door blijven ontwikkelen, het resultaat voor de klant alleen maar mooier, completer en kwalitatief sterker wordt!   Daarom is onze tip aan alle members van MeerBusiness: blijf jezelf uitdagen en focus je op je persoonlijke ontwikkeling. Dit is niet alleen een investering in jezelf, maar uiteindelijk ook in je omgeving en je resultaten!  

Deze keer Roger Karsten van fit20 Hillegom

1..Wat doet je bedrijf precies en voor wie in maximaal 5 zinnen?
fit20 is een personal training franchise gefocused op slimme spiertraining, onder begeleiding van een personal trainer, om de gezondheid en fitness van onze leden te verbeteren zodat ze sterker en fitter in het leven staan. Met professionele directe begeleiding en optimale inzet behaal je gegarandeerd resultaat. Onze leden zijn grofweg te verdelen in 2 groepen: De eerste vind sporten niet leuk, maar merkt de “aftakeling” die met leeftijd gepaard gaat. De tweede is al actief maar deed geen krachttraining en merkte dat ze toch iets missen. Beide groepen investeren bij ons slechts 20 minuten per week om verbetering te realiseren qua fitheid en gezondheid, de laatste ook in hun sport en recreatie.

2. Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
In het begin omdat ik eigenwijs ben en vaak denk dat ik het zelf beter kan. Later merkte ik ook dat ik aanleg heb om met ideeën en plannen een toekomstvisie neer te zetten waar anderen ook wat mee kunnen.

3. Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?
Onze klanten komen via social media, netwerken en overige communicatiemiddelen, maar steeds vaker via andere klanten. Hier zijn we trots op. Als onze klanten merken hoe waardevol de fit20 training is voor lichaam en geest vertellen ze het graag door aan de mensen waar ze om geven. Onze leden zijn echte fans ipv klanten.

4. Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?
Iedereen is denk ik uniek. Belangrijk om vooral dat te volgen en niet anderen. Mijn Amerikaanse partner Heather zegt altijd...Just be yourself, everyone else is taken! Daarnaast ligt mijn achtergrond en hart bij de preventieve gezondheidszorg en daarom kan ik mij onderscheiden bij het ondernemen in deze branche.

5. Wat zou op dit moment de beste tip voor je mede MeerBusiness members zijn?
Onzekerheid is altijd een aspect van ondernemen. Dat is nu met de corona-crisis duidelijker dan ooit. Als ondernemer moet je nu bij je plannen, je passie en je strategie blijven. Iedereen die voor en met je werkt kijkt nu natuurlijk naar jouw reactie. Blijf koel met de blik op de wat verdere en hoopvolle toekomst en deel dit met de mensen met wie je werkt. Juist als het allemaal tegenzit.

6. Waarom slagen sommige ondernemers wel en anderen niet?
Ondernemers slagen vanwege vele redenen, maar volgens mij staat doorzetten juist als het lastig is op 1. Daarnaast moet je product wel goed zijn, of snel te verbeteren, en moet je promotie in orde zijn. De markt bepaald de rest en daarom moet je heel goed “luisteren” naar de markt.

7. Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?
Ik lees veel, en zoek de kennis van andere specialisten in mijn vakgebied. Verder verdiep ik me ook in het “franchisemodel” en dat betekent voor mij voornamelijk internationale beurzen, met name in de VS.

8. Hoe word je een succesvolle ondernemer?
Hangt een beetje af van je persoonlijke (of bedrijfs) definitie van succes. Dat betekent dat je het eerst maar eens duidelijk moet formuleren. Zoiets als een doel voor over 10-jaren. Waar wil je dan staan? Vandaar kijk je naar 3-jaar doelen, en uiteindelijk naar 90-dagen doelen. Ben je goed op weg die doelen te halen, ben je goed voor de mensen om je heen, zonder dat het ten koste gaat van jouw eigen fitheid en gezondheid, dan dan ben je succesvol aan het ondernemen.

9. Hoe haal je de ondernemersdoelen voor je zelf?
Dat gaat voor mij om 2 punten. Eerst moet je zorgvuldig en transparante doelen formuleren en je stakeholders daarin mee nemen. Het heeft geen zin dat alleen jij de doelen weet of ze realistisch vindt. Daarnaast moet je verantwoordelijkheid nemen voor de doelen en nog belangrijker anderen verantwoordelijk houden voor alle stappen die leiden tot het bereiken van de doelen.

10. Heb je voldoende vrije tijd of denk je voor je 50ste opgebrand te zijn?
Ik ben ouder dan 50 en ben nog lang niet opgebrand, maar dit is voor mij wel een aandachtspunt. Wel merk ik op dagen waar ik werk en vrije tijd beter verdeel dat mijn werk daar ook van profiteert. Dat stimuleert me hier meer aandacht aan te besteden. 11. Welke vraag hadden wij je eigenlijk moeten stellen? Waarom heb jij specifiek gekozen voor fit20? Ik zie dat het gros van de medische zorg gaat naar mensen met chronische ziektes en problemen die relatief makkelijk te voorkomen zijn. Daar lijden mensen onder en dat leidt landelijk tot ongekend hoge kosten voor het zorgstelsel die door ons allen wordt gefinancierd. Ik wil een rol in spelen in het oplossen van dit probleem, daar ligt mijn passie. Eigenlijk ben ik overgestapt van problemen behandelen als fysiotherapeut, naar problemen voorkomen als fit20 trainer. Hierin zie ik een centrale rol voor fit20 waar de training gaat over ideale trainings dosering om optimaal resultaat te boeken in zo weinig mogelijk tijd. Zo is het laagdrempelig om te starten en makkelijk om vol te houden. Hoe meer mensen ervaren hoe effectief een korte maar intensieve training is om gezond en fit te worden en blijven, hoe groter onze preventieve bijdrage. Dat is een mooie missie.

Wim van Vliet, voor zijn pensionering eigenaar van Van Vliet Catering in Sassenheim, nu actief bij een aantal  verenigingen in Sassenheim  

1. Hoe lang heb je je cateringbedrijf gerund?
Jacqueline en ik hebben ruim 25 jaar ons cateringbedrijf in de Bollenstreek vanuit de Teijlingerlaan in Voorhout gerund. 2 jaar geleden hebben we ons bedrijf verkocht aan Jeffrey Duivenvoorden die onder de naam Jeffs van Vliet Catering is verder gegaan. Ook besloten we om ons pand en woonhuis te verkopen en samen, na onze pensionering, een nieuw avontuur aan te gaan en een nieuw huis te bouwen. Inmiddels wonen we daar met veel plezier al 2 jaar.

2. Ik begrijp dat je niet stil bent gaan zitten na je pensionering?
Zeker niet, ik was al actief als vrijwilliger toen ik nog werkte. Af en toe was dat beste schipperen tussen ons cateringbedrijf en de vergaderingen van de diverse organisaties. Ons cateringwerk bestond namelijk ook uit veel en laat avondwerk. Inmiddels heb ik een aantal nieuwe vrijwilligersklussen na mijn pensionering erbij gekregen. Ik ben niet de man die stilzit maar wil graag een steentje bijdragen aan onze mooie dorpsgemeenschap. De meeste tijd besteed ik overigens aan Adest Musica waar ik al jarenlang voorzitter van ben.     
3. Welke verenigingen/organisaties mogen op je steun rekenen?
Ik ben dus al jarenlang voorzitter van de Show en drumband Adest Musica. Bij velen goed bekend in Sassenheim en Nederland maar ook ver buiten de landsgrenzen. Verder ben ik bestuurslid van de Stichting  Kookkracht. Het doel van deze Stichting is ondersteuning te geven aan een groep Syrisch vrouwen die een catering bedrijf hebben gestart. De doelstelling van deze stichting is om Syrische vrouwen te helpen op basis van hun persoonlijke ontwikkelplan, om te integreren in  de Nederlandse samenleving. Sinds september 2020 zit ik in de ledenraad van de Rabobank. Ik ben lid van het marktteam Teylingen. Wij signaleren wat er speelt in het lokale werkgebied en geven daarover gevraagd en ongevraagd advies aan de directie en ledenraad van de Rabobank.  
4. Vertel eens iets meer over Adest Musica, bekend in Europa dat is toch wel bijzonder? 
Adest Musica bestaat volgend jaar 70 jaar. Dat is toch bijzonder. De vereniging bestaat uit de Drum- en Showband, Adest Brass en een grote jeugdvereniging. De leden komen niet alleen uit ons regio maar sommige spelers komen uit andere delen van Nederland omdat ze graag bij zo’n goede muziekvereniging willen spelen. We staan al jaren in de top in Europa. Tijdens het 4-jaarlijkse Wereld Muziekconcours  (WMC) halen we de hoogste scores en prijzen binnen. Maar we moeten daar wel wat voor doen om deze toppositie te behouden, en dat begint met de opleiding van de jeugdleden. Dat is onze toekomst voor de Drum- en Showband.  
5. Afgelopen jaar is een moeilijk jaar geweest voor veel verenigingen. Hoe heb jij dat ervaren? 
Het is inderdaad een lastig jaar geweest. Alle optredens werden afgezegd, we konden niet meer repeteren. Kortom de hele vereniging viel stil. Net als veel bedrijven missen wij nu ook veel inkomsten. We redden het, maar het moet allemaal niet te lang duren. We hopen dat we na de zomer weer kunnen optreden en inkomsten binnenkrijgen.  
6. Wat doe je dan als voorzitter, niemand heeft nog nooit zoiets als deze corona-crisis meegemaakt, er is geen draaiboek hoe te handelen?
Laat ik voorop stellen dat ik het gelukkig niet alles alleen hoef te doen. We hebben een goed en enthousiast bestuur en samen staan we voor deze klus. Dit is iets wat ons allemaal overkomt en je weet niet wat er nog meer komt. Gelukkig is er nu wat licht aan de horizon. Als straks iedereen is gevaccineerd hopen we dat we, aangepast aan deze huidige tijd, weer muziek kunnen maken. Onze optredens weer kunnen oppakken en uitkijken naar weer mooie concerten. Het WMC staat gepland voor 2022. Ik weet nu al dat we, als we naar het WMC gaan, we daar weer mooie prijzen binnen gaan halen.  
7. Je maakt net het vergelijk met bedrijven die het nu moeilijk hebben, geen inkomsten, wel personeel doorbetalen. Was er ook een regeling voor verenigingen, hoe redden jullie het financieel?
Er was gelukkig een regeling waar wij als vereniging ook beroep op konden doen. We konden/kunnen dus onze instructeurs doorbetalen. Zij hebben zoveel mogelijk online lessen gegeven. En, daar ben ik ontzettend blij mee, onze sponsoren zijn gewoon gebleven en zijn ons blijven steunen. Dat is toch heel fijn dat we zo’n mooie vaste club van sponsoren, vrienden en grenadiers hebben. Zij zijn ons trouw gebleven. Het blijft puzzelen maar financieel hoop ik dat we er komen.  
8. Misten jullie leden het optreden en de repetities niet?
Natuurlijk, de repetities worden altijd goed bezocht door de leden. En vooral na afloop van de repetities nog gezellig napraten in onze clubbar. Dat wordt erg gemist. En natuurlijk geen optredens, je laten zien in de streek! De uitdaging ook om een mooie show neer te zetten. Maar dat gaat weer komen. Afgelopen week mocht de jeugd weer buiten repeteren en dat is de start weer van mooie optredens van Adest Musica  
9. Staan er nog plannen op jullie lijstje,
ik begreep dat de veilingactie voor de nieuwe uniformen is opgeschoven naar volgend jaar? Wij zijn zeker niet stil blijven zitten afgelopen jaar. We hebben een aantal acties gehad zoals de verkoop van Adestbier, de website is vernieuwd. Er zijn diverse quizzen gespeeld, er is een online bingo geweest. We hadden mooie plannen gemaakt om in oktober Adest-maand te organiseren met ieder weekend een optreden. Door de 2e lockdown moesten we dat helaas cancelen. We zijn nu al gestart met de plannen voor de veiling in 2022 voor de nieuwe uniformen. Hou onze website en de media maar goed in de gaten want het wordt een prachtig spektakel volgend jaar! We laten van ons horen.  
10. Je kunt nog uren praten over Adest Musica maar we moeten afronden. Nog een laatste afsluitende zin van dit interview over Adest Musica?
Ik ben een trotse voorzitter van een hele mooie vereniging. Daarnaast ben ik ook trots op alle bedrijven en inwoners van Sassenheim die ons ondersteunen. En wat er ook gebeurt: Adest Musica bestaat bijna 70 jaar en zal nog jaren van zich laten horen. Wat mij betreft natuurlijk op het hoogste platform in Nederland en Europa. Wilt u wat meer weten over Adest Musica, of ons willen sponsoren, neem gerust contact met ons op, wij kunnen u ook mooie sponsor pakketten aanbieden. En de allerlaatste zin is een oproep: wie kan ons helpen aan een grote overdekte ruimte waar onze Drum- en Showband kan repeteren. Het is toch fantastisch om in uw eigen hal of bollenschuur iedere vrijdagavond een top korps bij u in de hal te hebben en u dat optreden dan ook kunt bijwonen! Dat kan als u een hal op vrijdagavond ter beschikking wilt stellen. Bel of mail me! Voorzitter@adestmusica.nl    tel no 0620898900    

Deze keer  Hans van Schie

1.     Hans van Schie,  wie ben je en wat mogen wij over je weten?  
Ik ben geboren en getogen in Buitenkaag, inmiddels al meer dan 20 jaar woonachtig in Hillegom, ben getrouwd en ben vader van drie kinderen. Vroeger was het programma “Cijfers & Letters” op televisie, en die twee woorden zijn karakteriserend voor mij: ik ben veel bezig met cijfers (ik ben registeraccountant) maar ook veel met letters (ik schrijf graag). Ik zeg (of schrijf) wel eens: “Met cijfers kun je tellen, met letters kun je vertellen”. Behalve partner bij Maarschalk|Ligthart (M|L) ben ik ook bestuurslid van enkele Hillegomse verenigingen en stichtingen, en dan vooral (hoe kan het ook anders) penningmeester.  

 2.     Hoe en waarom ben je ondernemer geworden? 

Ik heb altijd in de “openbare accountancy” gewerkt; veel meer als generalist dan als specialist. Het ondernemer worden was op enig moment een logische stap in mijn carrière: de volle verantwoordelijkheid dragen voor zowel een mooi klantenpakket als een professioneel medewerkersteam.  

3.     Hoe kom je aan klanten en waar zitten jullie klanten?
Veel van onze klanten komen uit aanbevelingen: van bestaande klanten, van zakelijke relaties of via onze medewerkers. Maar ik geloof ook in (het onderhouden van) een goed netwerk. Ondernemersbijeenkomsten bezoek (of organiseer) ik dan ook graag; MeerBusiness is daarbij een prima platform. Onze klantenkring zit voor een belangrijk deel in “Groot-Kennemerland”, een regio die zich wat ons betreft uitstrekt van West-Friesland in het noorden, Haarlemmermeer in het westen tot de Bollenstreek in het zuiden. Maar ook buiten deze regio hebben wij een paar mooie klanten.  

4.     Wat maakt M|L uniek ten opzichte van andere accountants & adviseurs? 
Wat wij vooral níet zijn is een traditioneel accountantskantoor. Voor ons zijn jaarrekeningen en aangiften een vertrekpunt in plaats van een eindbestemming. Wij helpen ondernemers verder met analyse van betrouwbare, actuele en toekomstgerichte informatie. Ik ben een RA waarbij die afkorting níet staat voor “Register Achteruitkijker”.  

5.     Wat zou op dit moment de beste tip voor je mede MeerBusiness members zijn?
We leven in een bijzondere tijd, met zowel zakelijke als persoonlijke aspecten. Anders dan bij de vorige crisis zie je nu grote verschillen: ondernemers die het (heel) zwaar hebben, maar ook ondernemers die nog nooit zo goed hebben gedraaid als nu. En eigenlijk hebben beide “categorieën” met hetzelfde te maken: hoe krijg ik het allemaal voor elkaar? Mijn tip: probeer het niet alleen op te lossen, maar zoek iemand om mee te praten. Soms lucht het gewoon al op door iets tegen iemand aan te houden.  

6.     Hoe word je een succesvolle ondernemer?
Een succesvolle ondernemer weet de perfecte brug te slaan tussen de eerder genoemde klantenkring en de medewerkers. Maar minstens net zo belangrijk: een succesvolle ondernemer is een optimist, maar ook een realist. Hij is heel erg goed in zijn corebusiness, maar schroomt niet om hulp te vragen als dat nodig is.  

7     Heb je voldoende vrije tijd of denk je voor je 60ste opgebrand te zijn?
Mijn vader zei vroeger “naast je inspanning heb je ook je ontspanning nodig”, en alhoewel dat nogal oubollig klinkt, is het natuurlijk wel waar. Ik maak vaak lange dagen (overdag op kantoor en regelmatig ’s avonds nog vergaderen voor een van de verenigingen en stichtingen waar ik in het bestuur zit). Tegelijkertijd ga ik heel graag met mijn vrouw en vrienden naar theater, bioscoop, restaurant of wijnproeverij.

8.     Hoe haal je de ondernemersdoelen voor jezelf?
Mijn uiteindelijke ondernemersdoel is terug te voeren op het antwoord op de vraag: leef je om te werken, of werk je om te leven? ’s Ochtends blij zijn om op te staan, ’s avonds met een tevreden gevoel op de dag terugkijken. Doordeweeks maar ook in het weekend. Tevreden klanten, tevreden medewerkers, tevreden gezin, zelf tevreden zijn. Natuurlijk, was het soms maar zo simpel. Maar de focus hebben op de combinatie “werken en leven” staat voorop.  


Meerlanden Henny & Marco in the Picture

Deze week ging MeerBusiness langs bij afvalverwerkingsbedrijf Meerlanden. Nou ja afvalverwerkingsbedrijf. Dat is maar één loot aan de stam van veelzijdigheid. Wij stelden de vragen aan Marco Kloppers nieuw bij Meerlanden en Henny Rijsdijk, de  accountmanager die voor velen een bekend gezicht is in de Bollenstreek. Wij stelden de heren een aantal vragen voor ons item "Bedrijf in the picture.

1. Marco en Henny wie zijn jullie en wat is jullie functie bij Meerlanden?
Mijn naam is Marco Kloppers, 49 jaar en binnen Meerlanden  als manager verantwoordelijk voor de commerciële inzameling van restafval en opnieuw in te zetten grondstoffen. Daarnaast ben ik vader van twee bijna volwassen tieners en gelukkig getrouwd met mijn jeugdliefde. Wij zijn fervente zeilers en in de vakanties kiezen we bij voorkeur het ruime sop om te koersen waar de wind ons heen waait.En mijn naam is Henny Rijsdijk, 55 jaar en 33 jaar in dienst bij Meerlanden en ben accountmanager voor bedrijfsafval. Mijn functie is om nieuwe klanten te bedienen en bestaande klanten te onderhouden. Ik ben vader van 1 mooie dochter van 23 jaar en gelukkig getrouwd. Wij zijn vaak te vinden in de Ardennen in vakantie tijd. Mijn hobby's zijn voetbal en badminton en uit eten gaan.……..

2..Wat doet je bedrijf precies en voor wie zijn jullie interessant?
We zijn een maatschappelijke en innovatieve onderneming die op inclusieve en vooruitstrevende wijze producten, afval- en grondstoffen inzamelt, verwerkt, hergebruikt en recyclet (Re-use, Re-pair, Re-cycle). Daarnaast leveren we energie en warmte, en zetten we ons continu in voor een schone, hele en veilige openbare ruimte. Op deze manier levert Meerlanden in deze regio, een bijdrage aan een mooie en circulaire leefomgeving, vandaag en morgen. Think global, act local. 

3.Hoe kom je aan klanten en waar zitten jullie klanten?
Door als kennispartner op gebied van circulaire economie voortdurend nieuwe, kansrijke initiatieven op te starten streven we ernaar relaties aan ons te binden en potentiele opdrachtgevers aan ons te binden.

4. Wat maakt Meerlanden uniek ten opzichte van andere afvalverwerkers? 
We zijn partner van 8 gemeenten en 3500 bedrijven in de regio Haarlemmermeer-Amstelland, Kennemerland en Duin- en Bollenstreek op het gebied van:
afvalinzameling en verwerking, beheer en onderhoud van openbare ruimte, straatreiniging, gladheidbestrijding, groenonderhoud, marktbeheer en rioleringswerkzaamheden.

Dit doen we met ca. 500 medewerkers, van wie ca. 150 met een afstand tot de arbeidsmarkt.

5. Wat zou op dit moment de beste tip voor je mede MeerBusiness members zijn?
Never waste a good crisis en realiseer je dat grondstoffen op onze aarde eindig zijn. Onze samenleving moet echt duurzamer en als je dit in het algemeen ook belangrijk vindt maar binnen onze regio in het bijzonder, dan zijn wij jullie daar graag mee van dienst.

6. Waarom moeten de ondernemers rekening houden met de afvalscheiding en wat kan dat opleveren.
Voor bedrijven is het van belang dat hun afvalstromen op efficiënte, snelle en betrouwbare wijze worden afgehandeld. Daarvoor zijn wij in onze regio een betrouwbare partner. Wie denkt dat alleen inwoners en dus ook gemeenten te maken hebben met de landelijke doelstellingen op het gebied van afvalscheiding en recycling heeft het mis. In 2022 moet het afval wat bedrijven produceren, gehalveerd zijn ten opzichte van 2012. Zo is vastgesteld in het Ontwerp Landelijk Afvalbeheerplan 2017-2029. Wij hebben veel te bieden aan bedrijven met duurzaamheidsambities. Sectoren waar wij ons in de komende jaren specifiek op gaan richten zijn: horeca, tuinders, detailhandel, groothandel, logistiek en maatschappelijke organisaties.  Om bedrijven hiermee te helpen, bieden wij de Zero Waste strategie aan onze bedrijfsklanten aan. Hierbij zetten we in op het gescheiden inzamelen van de waardevolle afvalstromen en het terugdringen van het restafval tot het meest noodzakelijke. Uiteraard doen we dat op een zo’n efficiënt mogelijke manier. Van A tot Zero dus.   

7. Is er door de Covid-19 pandemie echt meer afval te verwerken?
De covid-19 pandemie overspoelt straten, stortplaatsen en zeeën met plastic van maskers, handschoenen, flessen en voedselverpakkingen. Bovendien maakt de snelle toename van het dagelijkse gebruik van bepaalde producten die mensen helpen om zich te beschermen en de verspreiding van het virus te stoppen de situatie  erger. Ook zien we – met name bij huishoudens – dat er veel meer online wordt besteld en dat heeft direct effect op het aanbod van karton in de oud papier stroom.

8. Wat betekent de Covid pandemie voor de bedrijfsvoering van Meerlanden?
Het Coronavirus heeft nog steeds een groot effect op de dagelijkse gang van zaken in Nederland. Het inzamelen, vervoeren, recyclen en verwerken van afval evenals het beheer van openbare ruimte is net als eerder aangemerkt als vitale en maatschappelijke taak. Dat geldt ook voor gladheidsbestrijding. Ook de afval- en reinigingsbranche wordt door het Coronavirus geraakt en moet zich, hoewel het werk ook tijdens de lockdown gewoon doorgaat, op andere vlakken wel inrichten op het veranderende aanbod van diverse stromen. Binnen Meerlanden zijn we van meet af aan erg scherp op de preventieve richtlijnen en hebben een coördinatieteam geïnstalleerd die alle maatregelen nauwlettend in de gaten houdt en maatregelen doorvoert waar noodzakelijk.

9. Hoe haal je de ondernemersdoelen voor je zelf?
Door invulling te geven aan het motto van Meerlanden is: “Samen sneller Circulair”. Wij geloven dat het essentieel is dat marktpartijen, bewoners en overheden samenwerken op weg naar een circulaire samenleving. Alleen samen kunnen we regionale transities doorvoeren, alleen samen kunnen we het verschil maken en alleen samen gaan we sneller. Om in de komende jaren invulling te geven aan de missie van Meerlanden en in te spelen op de maatschappelijke uitdagingen, brengen we hierin focus door ons te richten op twee rollen, die van Excellente Dienstverlener en Duurzame Grondstoffenregisseur. Want we beseffen dat het leveren van een excellente dienstverlening als ook onze rol te pakken als duurzame grondstoffenregisseur de basis is om samen werkelijk dat ambitieuze doel te behalen van een circulaire regio.  

10. Welke vraag hadden wij je eigenlijk moeten stellen?Het vragenoverzicht is erg compleet maar jullie zouden in kunnen gaan op onze  uitdaging & ambitie is voor de komende jaren. Vanuit die landelijke doelstellingen inwoners, ondernemers en hun medewerkers en sportclubs bewegen nog meer en beter afval te scheiden, waarbij de focus van kwantiteit naar kwaliteit verschuift: hoe beter en ‘schoner’ een stroom wordt aangeleverd, hoe hoogwaardiger grondstoffen we eruit kunnen halen voor nieuwe producten. Voor bedrijven kijken we daartoe het liefst mee in het gehele proces, van inkoop tot reststroom. Zo kunnen we dit van A tot Zero regelen voor onze klanten. Voor bedrijven inmiddels een must om goed met afvalstromen en milieu om te gaan, dus een makkelijke manier om een positievere uitstraling/imago richting eigen medewerkers en klanten te  gaan.

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

 Partner2Grow

 

De eerste keer Bedrijf in the Picture: Partner2Grow uit Teylingen  
Bekijk de site van Partner2Grow hier

1. Wat doet je bedrijf precies en voor wie in maximaal 5 zinnen?
Een helpende hand, een steun in de rug en samen zorgen voor groei in jouw bedrijf! Dat is wat Partner2Grow graag wil doen met 3 gedreven coaches. Met behulp van ons groeikompas zetten we samen jouw koers uit en gaan in 3 jaar van jouw mooie bedrijf een fantastisch bedrijf maken. Met aandacht voor je eigen kernwaarden en die van je collega’s in een passende organisatie, met inzicht in je omgeving en je marketingstrategie en met een goede controle op inkomsten en uitgaven. We nemen je aan de hand, laten je 3 jaar lang niet los en doen regelmatig een check up op jouw uitgestippelde groeiproces. Ga je de uitdaging met ons aan? Wij willen heel graag jouw partner zijn om te kunnen groeien. En we zijn bereid om extra coaching te geven passend bij jouw specifieke groeibehoefte.  

2.Hoe en waarom ben je ondernemer geworden? 

Partner2Grow is gestart met drie energieke coaches, die het leuk vinden om naast hun huidige baan ondernemers (die een steuntje in de rug kunnen gebruiken) te coachen. Het ondernemen met Partner2Grow kan dus eigenlijk worden gezien als een hobby en echt iets dat we leuk vinden om te doen.  

3. Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?
Onze klanten werven we via netwerken en mond op mond reclame. Wij zijn vooral gericht op kleine tot middelgrote ondernemers in de regio Rijnland. In de aanloop naar de lancering op 1 januari 2021 zijn we zeer actief op LinkedIn en Facebook en willen we een mooie basis aan volgers creëren wat moet leiden tot goede naamsbekendheid van Partner2Grow in 2021 en verder.  

4. Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers? 
Ten eerste zijn wij uniek omdat wij coaching geven op drie vakgebieden: marketing, finance en organisatie. Daarnaast vragen wij een vast en laag bedrag per maand; betaalbaar en transparant. Ten slotte bieden wij doorlopend support bestaande uit een telefonisch consult ieder kwartaal, toegang tot een besloten LinkedIn kennis- en netwerk-community en organiseren wij jaarlijks een interessant kennis- en netwerkevenement. Wij geloven sterk in de waarde van ons product en willen bedrijven en ondernemers graag laten groeien vanuit onze expertise, ervaring en coaching.  

5. Wat zou op dit moment de beste tip voor je mede MeerBusiness members zijn?
Vraag een gratis intakegesprek aan bij P2G. Tijdens dit gesprek zullen we aandachtig luisteren naar je verhaal en boven tafel krijgen waar jouw coachingsbehoefte ligt en wat je kernwaarden zijn als persoon en ondernemer.  

6. Waarom slagen sommige ondernemers wel en anderen niet?
Wat doen de succesvolle ondernemers anders? Naar mijn mening: Succesvolle ondernemers gebruiken optimaal de kernwaarden van de verschillende werknemers en focussen op afgesproken doelen. Bovendien gaan zij voor kwaliteit en een duurzame relatie met klanten.  

7. Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?
Wij zijn drie ervaren ondernemers met een goede opleiding. Wij werken voor onze specialismen van de coaching ook zelf in het bedrijfsleven en houden zodoende onszelf scherp op het vakgebied.  

8. Hoe word je een succesvolle ondernemer?
Een succesvolle ondernemer zorgt voor focus. Want het gevaar dreigt altijd dat je met te veel dingen tegelijk bezig bent. En dan vergeet je waar het eigenlijk allemaal om draaide, wat de missie is van je bedrijf. Steeds weer terug komen op de missie van je bedrijf, dat zou ik focus noemen.  

9. Hoe haal je de ondernemersdoelen voor je zelf?
Ondernemingsdoelen moeten goed en meetbaar worden geformuleerd. Aansluiten bij de missie en visie van een bedrijf, inzichtelijk worden weergegeven ineen dashboard en regelmatig worden geëvalueerd. Als deze serieus worden genomen door iedereen binnen de onderneming, dan is de kans groot dat ze ook gehaald worden. Zo werken wij ook bij P2G.  

10. Heb je voldoende vrije tijd of denk je voor je 50ste opgebrand te zijn?
Ik ben al 60, maar mijn partners van P2G zijn rond de 30, dus samen zitten we gemiddeld ruim onder de 50. Zelf werk ik parttime bij EECare en nu parttime bij P2G met daarnaast nog voldoende vrije tijd. Daar zorg ik wel voor. Ontspanning na inspanning vind ik heel belangrijk.  

11. Welke vraag hadden wij je eigenlijk moeten stellen?
Wat zijn de kernwaarden van Partner2Grow? Partner2Grow geeft dynamiek, verrassende tips, gaat voor kwaliteit, gelooft in een goede samenwerking en persoonlijk contact. Bovendien gelooft P2G in een duurzame relatie, waarbij in drie jaar wordt gewerkt aan de groei van de ondernemer zowel persoonlijk als met zijn organisatie. Wij gaan voor resultaat en houden de ondernemer op de juiste koers: “Van een goed naar een fantastisch bedrijf!”

Abonneer op onze nieuwsbrief