nog meer Corso nieuws en alle praalwagens in beeld

Datum : 08-04-2024

Alle praalwagens staan klaar om voorzien te worden van de jaarlijkse kleurenpracht
Wil je weten hoe de wagens eruit zien. Klik dan hier voor een voorproefje

Simon Balyon onhult twee nieuwe corsopanelen
Kunstenaar Simon Balyon heeft twee nieuwe corsopanelen onthuld: Lisse en Hillegom. De onthulling vond plaats bij de start van de 5e Tulip Experience Amsterdam, woensdag 20 maart jl. waarbij hij samen met de Hillegomse burgemeester Arie van Erk en de Lissese loco-burgemeester Kees van der Zwet de doeken wegtrok en de panelen tevoorschijn kwamen. De corsopanelen maken deel uit van de negen panelen ‘Ode aan Bloemencorso Bollenstreek’ waarvan eerder door Balyon de bollendorpen Noordwijk, Voorhout en Sassenheim al werden vastgelegd. Met vijf panelen in totaal gereed zijn er de komende jaren nog vier te gaan. In totaal omvat deze ‘Ode aan Bloemencorso Bollenstreek’ negen panelen, waarvan er nu dus vijf zijn onthuld en waarop vijf corsodorpen met praalwagens door de jaren heen zijn vastgelegd. Jaarlijks wordt een paneel onthuld, het eerste jaar ook twee. ‘Ode aan Bloemencorso Bollenstreek’ betreft een cadeau van kweker Simon Pennings aan Bloemencorso Bollenstreek ter ere van het 75-jarig bestaan in 2022. De panelen zijn in Tulip Experience Amsterdam te bewonderen, maar buiten het seizoen behoort ook uitleen tot de mogelijkheden. Het eerste paneel, een impressie van het startmoment van het bloemencorso vanaf de boulevard in het corsodorp Noordwijk met praalwagens uit de periode 1947-1957 werd als eerste onthuld. Vervolgens was Voorhout aan de beurt met praalwagens uit de periode 1957-1967. Hierna volgde spontaan nog een paneel met corsodorp Sassenheim dat wagens uit de periode 1967-1977 toont. Bij de opening van deze 5e Tulip Experience Amsterdam zijn het Lisse met corsowagens uit 1977-1987 en Hillegom die de periode 1987-1997 belicht. De corsopanelen laten een tijdsbeeld zien. Niet alleen van het decennium waarin de bewuste praalwagens reden, maar ook van de toeristen langs de kant van de weg. Veel typerende gebouwen die helaas nu niet meer langs de route staan, zijn vereeuwigd op de werken van Balyon. Ook heeft ieder werk een knipoog naar de tijd waarin ze zijn geschilderd. Vind bijvoorbeeld op het doek uit 2022 maar de toeschouwer met het mondkapje. En zo zijn er nog veel meer bijzonderheden verborgen in deze prachtige ‘Ode aan Bloemencorso Bollenstreek’. Balyon vertelde nog dat hij eenmaal met het schilderen begonnen dit met zoveel corso passie doet dat hij gewoon niet meer kon stoppen. Met het wegtrekken van doeken werden de panelen onthuld waarbij Balyon een bondige uitleg gaf over de prachtige details van typerende gebouwen in beide corsodorpen en de voorbij trekkende corsostoet. De Tulip Experience Bollenstreek bevindt zich aan de Delfweg in Noordwijkerhout. Meer info staat op www.tulipexperienceamsterdam.nl

Sarah Michael ontwerpt corsoprijzen 2024
Evenals vorig jaar heeft Sarah Michael, een bekende keramiste die woont en werkt in het bollendorp De Zilk (gemeente Noordwijk), de prijzen voor het Bloemencorso Bollenstreek ontworpen en gemaakt. De kleurrijke uitstraling van de corsoprijzen 2024 past helemaal bij het corso. Sarah Michael vertelt dat zij zich voor het ontwerp opnieuw heeft laten inspireren door de hyacinten, tulpen en narcissen die zo typerend zijn voor de bollenstreek en waarmee de praalwagens van het corso worden overdekt. “Dat ik ook deze keer de corsoprijzen weer mocht maken is superleuk. De corsobloemen waren daarvoor weer het uitgangspunt en de prijzen zijn bedoeld voor de mooiste praalwagens en luxewagens.” De creativiteit van Sarah Michael is blijkbaar oneindig, want in geen tijd kwam ze alweer voor de dag met een kleurrijk ontwerp voor een aantal vazen van keramiek zodat de winnaars deze ook kunnen gebruiken. Duurzaam, kleurrijk en qua uitstraling met een humoristische kwinkslag die zo typerend is voor de creaties van Sarah. Sarah Michael Ceramics is gevestigd in De Zilk. Haar roots liggen in Nottinghamshire (Verenigd Koninkrijk). Kenmerkend is haar pure Liverpoolse humor. Tijdens een reis door Azië en Australië ontmoette ze haar partner in Indonesië. Omdat deze Nederlander is woont en werkt ze hier in De Zilk. Dat mode- en textielontwerp, waarvoor zij was opgeleid, niet langer haar levensdoel was ontdekte ze tijdens een cursus pottenbakken bij de beroemde Nederlandse pottenbakker Wim Borst. Om het ontwerpen onder de knie te krijgen werkte ze vier jaar als productontwerper in een pottenbakkerij in Leiden. Na jaren experimenteren vond en ontwikkelde Sarah Michael haar eigen stijl. Actuele en gevoelige zaken weet zij met een humor om te zetten in kleurrijke kunst die aanzet tot nadenken met een glimlach. Zie ook www.sarahmichael.nl

JUB Holland nieuwe opbouwlocatie Bloemencorso
Bollenstreek 2025 Bloemencorso Bollenstreek, vanaf 1947 het gezicht van de lente, heeft voor de opbouw van het corso in 2025 en daarna een nieuwe locatie gevonden bij JUB Holland in Noordwijkerhout (gemeente Noordwijk). Het corsobestuur had daarvoor de luxe om te kunnen kiezen uit twee locaties, want ook de locatie van bloemenexporteur Moolenaar in Voorhout was een optie. “Het heeft ons buitengewoon verrast dat het bollenvak zo open staat voor het corso” onderstreept corsovoorzitter Willem Heemskerk. “Zowel de eigenaren van JUB als van Moolenaar zijn we dankbaar voor de openheid waarmee wij alles hebben kunnen bespreken. Samen met de bestuursleden die het meest betrokken zijn bij de opbouw van het corso hebben we beide locaties meermalen bezocht. Aspecten waaronder doorrij-hoogtes, veiligheid, bouwruimte voor de praalwagens, koelruimte voor de bloemen en de ontvangst van bezoekers zijn uitvoerig bekeken. Beide locaties boden veel potentie wat de keuze lastig maakte. Uiteindelijk heeft het feit dat JUB Holland dichtbij de startlocatie is gelegen van het Lichtjescorso in Noordwijkerhout op de vrijdagavond de doorslag gegeven. Mede omdat de praalwagens hier met een kleine routewijziging ook kunnen overnachten. Instemming was zowel vanuit het corsobestuur als JUB Holland unaniem.”

JUB Holland
JUB Holland is gevestigd is aan de Robijnslaan 43 in Noordwijkerhout. Als familiebedrijf met alweer de vierde generatie bloembollen specialisten aan het roer combineert het zijn teeltactiviteiten met die van handelaar/exporteur. In 1910 werd het bedrijf opgericht door Jacob Uittenbogaard, aanvankelijk in Oegstgeest als gemengd bedrijf. In 2017 werd de bedrijfsnaam Jac. Uittenbogaard & Zonen BV ingekort tot JUB Holland dat zijn activiteiten voortzette als ‘Hofleverancier van kleur’ met de nadruk op duurzame en milieubewuste teelt én handel. Twintig jaar Vanaf 2004 is DeLeeuw Flowerbulbs aan de Rijksstraatweg 52 in Sassenheim (gemeente Teylingen), welke locatie ook bekend staat als Tennishal de Klinkenberg, gastheer voor de opbouw van de praalwagens van Bloemencorso Bollenstreek. Eerder werden de wagens opgebouwd in de voormalige Hobaho hallen in het dorpscentrum Lisse. Vanwege bedrijfsbeëindiging vindt de opbouw van de praalwagens voor de corso editie 2024 na twintig jaar voor de laatste keer plaats in Sassenheim. De opbouwdagen zijn van woensdag 17 t/m vrijdag 19 april. Vrijdagavond is het Lichtjescorso in Noordwijkerhout en zaterdag 20 april rijdt de stoet van Noordwijk naar Haarlem, waar de praalwagens ook zondag 21 april nog bewonderd kunnen worden.

Keukenhofdirecteur Sandra Bechtholt openaar Bloemencorso
Sandra Bechtholt, algemeen directeur Keukenhof, verricht vrijdagavond 19 april de officiële opening van het Bloemencorso van de Bollenstreek. De openingshandeling vindt plaats bij aanvang van het Lichtjescorso in Noordwijkerhout ter hoogte van De Witte Kerk. Dit maakte corsovoorzitter Willem Heemskerk maandagmiddag 8 april bekend tijdens de persconferentie van Bloemencorso Bollenstreek in het Oranje Nassau Paviljoen in Keukenhof. Met de opening van Bloemencorso Bollenstreek door Sandra Bechtholt wordt de warme vriendschapsband met Keukenhof extra benadrukt. “Dit jaar wordt Keukenhof 75 jaar gevierd en ook vanuit het corso staan we hier graag bij stil. Bloemencorso Bollensteek is dan wel twee jaar ouder, maar vanaf het allereerste begin is onze band hecht. Al sinds het prille begin (1951) is Keukenhof praalwagendeelnemer en ook op vele andere wijzen is Keukenhof bij het corso betrokken. Gezamenlijk trekken we op, want evenals het Bloemencorso Bollenstreek is ook Keukenhof  diepgeworteld in de bloembollencultuur van de Duin- en Bollenstreek. Deze gouden driehoek heeft wereldwijd tot grote bekendheid gezorgd met veel voordelen voor de tuinbouwsector, economie en het toerisme. Het leek ons daarom een mooi gebaar om ‘Keukenhof 75 jaar’ in het zonnetje te zetten, waarbij we er bijzonder trots op zijn dat Keukenhofdirecteur Sandra Bechtholt Bloemencorso Bollenstreek editie 2024 zal openen” aldus corsovoorzitter Willem Heemskerk. De officiële opening van Bloemencorso Bollenstreek, ’s werelds beroemdste corso, vindt plaats in Noordwijkerhout. Ter hoogte van De Witte Kerk zal Keukenhofdirecteur Sandra Bechtholt samen met corsovoorzitter Willem Heemskerk vrijdagavond 19 april om 21.15 uur de openingshandeling verrichten. Volgens traditie zal deze weer verrassend zijn. Dit is tevens het startsein van het prachtig verlichte corso door Noordwijkerhout. Van 17 tot en met 21 april het Corsoweek. Alle bollengemeenten en bloemenstad Haarlem zijn hier met tal van corso-activiteiten bij betrokken. Het hoogtepunt is op zaterdag 20 april wanneer Bloemencorso Bollenstreek weer van Noordwijk naar Haarlem zal rijden. 

De burgemeesters zijn er in ieder geval klaar voor: foto MeerBusiness

 

nog meer Corso nieuws en alle praalwagens in beeld

Abonneer op onze nieuwsbrief