5 manieren om de patiëntveiligheid in de zorgsector te verbeteren

Datum : 05-04-2024

Als patiënten een verkeerde diagnose krijgen, infecties te laat worden opgemerkt, of er problemen ontstaan omdat er zonder goede reden van het medicijnplan is afgeweken, kan dat ernstige gevolgen hebben. Er is de laatste jaren veel aandacht voor dit soort problemen in ziekenhuizen en hoe ze te voorkomen zijn en dat werkte voor een tijdje. Maar in 2017 bleek dat deze cijfers niet verder verbeterden, dus is het tijd voor nieuwe acties om de patiëntveiligheid in de zorg nog beter te maken. Maar wat kunnen we daaraan doen? Lees hier 5 manieren.

Betere hygiëne in ziekenhuizen
Met optimale hygiëne kun je voorkomen dat infecties zich in ziekenhuizen verspreiden. Zorgmedewerkers moeten zich echt goed aan de hygiëneregels houden, zoals het goed schoonmaken van hun handen voor en na elke patiënt. Door deze simpele maar effectieve maatregelen kunnen we het risico op infecties flink verkleinen en zorgen we voor een veiligere plek voor iedereen.

Het medicatiebeheer in de verpleegkunde verbeteren
Het zorgvuldig geven van medicijnen is echt noodzakelijk om fouten te voorkomen en patiënten veilig te houden. Zorgverleners met de juiste papieren moeten heel precies zijn met medicijnen geven en altijd een dubbele check doen om foutjes te voorkomen. Je kunt hiervoor computersystemen gebruiken om alles met de medicijnen netjes op orde te houden en minder fouten te maken.

Betere communicatie in de thuiszorg
In de thuiszorg moeten zorgverleners goed met elkaar communiceren om patiënten veilig te houden. Met handige software kunnen zorgteams belangrijke info delen en de zorg voor patiënten beter op elkaar afstemmen. Een goed georganiseerde digitale werkomgeving zorgt ervoor dat belangrijke details niet gemist worden. Resultaat? Dit zal de veiligheid van patiënten ten goede komen.

Technologische oplossingen in verpleeghuizen inzetten
Verpleeghuizen kunnen de nieuwste technologie gebruiken om hun bewoners veiliger te houden. Zo kunnen sensoren naast het bed van bewoners die niet goed kunnen lopen, helpen om te voorkomen dat ze vallen. Als er iets aan de hand is, krijgen zorgverleners meteen een waarschuwing, zodat ze snel kunnen helpen en zorgen dat iedereen veilig blijft.

De veiligheidscultuur in de gezondheidszorg verbeteren
Het is heel belangrijk om in de gezondheidszorg een sfeer te creëren waar veiligheid voorop staat. Dat betekent dat iedereen open moet kunnen communiceren, fouten en bijna-ongelukken moet kunnen melden en dat we van die fouten moeten leren om het in de toekomst beter te doen. Zorginstellingen zouden moeten zorgen voor regelmatige trainingen en opleidingen om iedereen scherp te houden op het gebied van patiëntveiligheid en een plek te maken waar veiligheid het allerbelangrijkst is.

5 manieren om de patiëntveiligheid in de zorgsector te verbeteren

Abonneer op onze nieuwsbrief