Adamas-gast en fervent wandelaar Piet Besse droomt van ‘Nijmegen’

Datum : 27-09-2023

Vooruitblikken met vertegenwoordigers vierdaagse en Adamas Dit jaar vindt voor de tweede keer de Duin en Bollen Vierdaagse plaats. Het evenement, dat wordt gehouden van 12 tot en met 15 oktober, voert de wandelaars langs de mooiste plekjes van de Duin- en Bollenstreek. De start is in Hillegom, de dag erna is Lisse startplaats en op dag drie en vier beginnen de deelnemers hun tocht van 5, 15, 20, 30 of 40 kilometer in Noordwijk. De vierdaagse heeft zich verbonden aan een goed doel: Adamas, centrum voor leven met en na kanker. In een serie interviews blikken we vooruit met betrokkenen. Deze keer: Piet Besse, Adamas-gast en deelnemer aan de Duin en Bollen Vierdaagse.      

 “Bollen Vierdaagse wordt uitdaging, met één long”   Piet Besse liep tijdens de eerste editie van de Duin en Bollen Vierdaagse de vijftien kilometer. Volgens eigen zeggen “met twee vingers in de neus”. Dit jaar gaat hij voor de twintig en dat wordt lastiger, verwacht de ex-kankerpatiënt, die als gevolg van zijn ziekte zijn linkerlong mist.   Voor hij ziek werd, deed Piet Besse (66) mee aan zo’n beetje elk wandelevenement van naam in ons land. Hij somt op: Driedaagse van Breda, Internationale Vierdaagse Apeldoorn, Nijmeegse Vierdaagse (twee keer), een driedaagse in Limburg. De voormalige lasser en lasleraar was behoorlijk fanatiek en liep wekelijks tientallen kilometers. Tot hij in 2017 longkanker kreeg. Na zware chemokuren en een operatie waarbij zijn linkerlong werd verwijderd, had Piet tijd nodig om te herstellen. “Ik voel me nu super en kan en mag weer alles. Alleen: ik ben snel moe. Wen er maar aan, zei mijn arts. Ik zal het dus moeten accepteren.”          

Ommetje van Scherder
De gepensioneerde Hillegommer heeft veel steun gehad van stichting Adamas, centrum voor leven met en na kanker. “Hoewel ik me na het herstel lichamelijk goed voelde, ging het mentaal minder. Ik ben vrij nuchter, maar een arts adviseerde me om over mijn ziekte praten. Viavia kwam ik bij Adamas terecht. Een psycholoog heeft me toen door die moeilijke periode geholpen. Voor mij is dat heel belangrijk geweest. En niet alleen voor mij, ook voor heel veel andere mensen. Als je ziet hoeveel aandacht vrijwilligers je daar geven… dat is hartverwarmend.” Om iets terug te doen en Adamas te steunen, neemt hij graag deel aan de Duin en Bollen Vierdaagse. “Uiteraard doe ik het ook voor mezelf. Ik vind het leuk om te doen en wil lichamelijk in goede conditie blijven. Samen met een maat van me ben ik bezig met het zogeheten Ommetje van professor Erik Scherder, dat tijdens de coronacrisis is ontwikkeld in samenwerking met de Hersenstichting. Dagelijks een wandeling van minstens twintig minuten is goed voor het afweersysteem en het brein. We lopen nu al 226 dagen achter elkaar een afstand variërend van 1 tot 12 kilometer. Dat laatste heeft te maken met de weersomstandigheden: als het goed weer is, kan ik meer aan.”   Voorbereiding Hij hoopt daarom stiekum op mooi weer tijdens de Bollenvierdaagse. “Ik loop de twintig kilometer. Dat wordt een uitdaging, maar ik ben ervan overtuigd dat ik het ga halen. Het is tegelijk een prima test, want ik wil altijd nog een keer meedoen aan de Vierdaagse van Nijmegen. Bijvoorbeeld volgend jaar. Dit zou dan een goede voorbereiding zijn.”    

     

Adamas-gast en fervent wandelaar Piet Besse droomt van ‘Nijmegen’

Abonneer op onze nieuwsbrief