Duin en Bollen Vierdaagse en Adamas hebben elkaar gevonden

Datum : 18-09-2023

   “Advies: ga wandelen, dat is goed voor je!”  
Adamas is dit jaar het goede doel van de Duin en Bollen Vierdaagse. Tjeerd Scheffer, directeur van het wandelevenement, en Reshma Waasdorp (stichting Adamas) leggen uit waarom beide organisaties zo goed bij elkaar passen. “Onze kernwaarden sluiten op elkaar aan.”   Ergens halverwege het gesprek verwoordt Reshma Waasdorp, coördinator marketing & fondsenwerving bij Adamas, prachtig hoe de ziekte kanker en wandelen bij elkaar kunnen komen. “Eén van de pijlers bij Adamas is bewegen.

Hoe belangrijk dat is, heb ik zelf ondervonden.
Toen ik borstkanker had, moest ik zware chemokuren ondergaan. Telkens als ik zo’n kuur had gehad was ik kapot. Dan zei mijn vader, die altijd met me meeging, tegen me: kom, we gaan een halfuurtje wandelen. Daarna voelde ik me een stuk beter.”  

Sportief en gezond
In de sfeervolle achtertuin van Adamas, het centrum voor leven met en na kanker in Nieuw-Vennep, knikt Tjeerd Scheffer instemmend. De organisator van de Duin en Bollen Vierdaagse weet wat bewegen met een mens kan doen. “Het is de remedie tegen heel veel dingen”, zegt hij. “Als je gaat hardlopen, of wandelen, kun je problemen oplossen. Je gaat automatisch relativeren.” Scheffer is mede-oprichter van de Marathon van Leiden en staat vanaf de start aan het hoofd van de organisatie; sinds vorig jaar doet hij hetzelfde bij de Bollen Vierdaagse. Hij vertelt hoe het evenement is ontstaan. “Vijf jaar geleden brainstormden zo’n 75 ondernemers over de toekomst van de streek. Ze bedachten een paar pijlers, zoals gezondheid, en daar is het idee voor een wandelfestijn uit voortgekomen: een mooi, groot evenement dat sportief en gezond is. Toen werd ik gebeld met de vraag: wil jij dat doen? Ik heb ja gezegd.  

Onze ambitie?
We gaan geen 40 à 50 duizend deelnemers halen, zoals de Nijmeegse Vierdaagse, maar dat hoeft ook niet. Vorig jaar hadden we 3 duizend deelnemers, dat is heel bijzonder voor een eerste keer. Het tweede jaar is altijd lastig; we hopen nu op 4 duizend inschrijvingen.  

Het is haast vanzelfsprekend, vind ik, dat je zo’n evenement koppelt aan een goed doel. Dat is Adamas geworden. Ik heb in mijn omgeving veel te maken (gehad) met kanker. Het klinkt gek maar de manier waarop ze hier met de ziekte omgaan is bijna zoals het hoort. Constructief, warm, menselijk. Wij steunen hen van harte en het is mooi als we straks ook wat geld binnenhalen. Daarom vragen we van iedere deelnemer om minimaal vijf euro te doneren”.  

Mensen in hun kracht zetten
Het eerste contact tussen beide partijen voelde direct goed, zeggen Waasdorp en Scheffer. “We zijn een mooie match”, stelt eerstgenoemde. “De rol van Adamas past hartstikke goed bij de vierdaagse. Omgaan met kanker hoef je niet alleen te doen. Wij zijn er om mensen die geraakt zijn door de ziekte te ondersteunen, zodat ze zelf weer in hun kracht komen. We werken met Positieve Gezondheid: een bredere kijk op gezondheid, uitgewerkt in zes dimensies. Je gezond en fit voelen is er daar één van. Binnen Adamas organiseren we diverse sportieve activiteiten, zoals wandelen in het Keukenhofbos. Daarnaast zijn we ook kenniscentrum. We houden regelmatig hier in huis lezingen, organiseren workshops en geven bijvoorbeeld ook gastcolleges op scholen.”   Scheffer: “Onze kernwaarden sluiten op elkaar aan: ‘gezond’ en ‘energiek’. Als je die afpelt kom je uit bij preventie. Voorkomen is beter dan genezen”. Waasdorp: “Wij koppelen daar dan nog bewustzijn aan. Wat kun je zélf doen?” Scheffer weer: “Het zou mooi zijn als we de inwoners van de Bollenstreek massaal aan het bewegen krijgen. Ons advies: ga wandelen, want dat is goed voor je!”               

De start is in Hillegom, de dag erna is Lisse startplaats en op dag drie en vier beginnen de deelnemers hun tocht van 5, 15, 20, 30 of 40 kilometer in Noordwijk. De vierdaagse heeft zich verbonden aan een goed doel: Adamas, centrum voor leven met en na kanker. In een serie interviews blikken we vooruit met betrokkenen. Tjeerd Scheffer en Reshma Waasdorp vertellen in deze aflevering over de bijzondere band tussen het wandelfestijn en Adamas.  Kijk voor meer informatie op www.db4daagse.nl en www.adamas-centrum.nl      

Duin en Bollen Vierdaagse en Adamas hebben elkaar gevonden

Abonneer op onze nieuwsbrief