Kom nu in beweging en steun een streekgenoot die geraakt is door kanker.

Datum : 06-09-2023

Yvonne Kreule, gast van Adamas en deelneemster Duin en Bollen Vierdaagse:  
“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan”   

Yvonne Kreule-Borstel, al jaren gast van Adamas, doet dit jaar voor het eerst mee aan de Duin en Bollen Vierdaagse. De positief ingestelde Nieuw-Vennepse heeft veel te danken aan het centrum voor leven met en na kanker én aan wandelen.

“Doorademen en doorgaan.”    
Ze had vroeger een totaal verkeerd beeld van Adamas, zegt Yvonne (61) aan het begin van het gesprek. “Omdat ik in de buurt woon reed ik er vaak langs. Ik dacht dan: daar zie je kale hoofden en zielige mensen. Maar dat bleek totaal niet te kloppen. Het is een serene, rustige omgeving waar je gehoord wordt, waar wordt gelachen en gehuild, waar alle gevoelens van het leven er mogen zijn. Een plek voor het parkeren en bespreekbaar maken van rouwgevoelens.”  

Weer in beweging gekregen
Toen zowel haar vader als haar broer darmkanker kregen maakte Yvonne als naaste kennis met de warme, huiselijke sfeer in de vrijstaande villa in Nieuw-Vennep. Sinds ze zelf werd getroffen door de ziekte gaat ze er regelmatig langs. “Ik kom uit een vrij nuchtere familie, waar weinig over gevoelens wordt gesproken. Dat brak me op een gegeven moment op. Hier vind ik een luisterend oor. Ik kom heel graag bij het Open Atelier, waar je onder begeleiding kunt werken aan eigen creaties. Eén van mijn hobby’s is schilderen, op de website van Adamas staat een afbeelding van een schilderij dat ik heb gemaakt.”  

De voormalige topsportster, die vanwege een zeldzame aandoening slecht ter been is, was in het verleden vijf keer Nederlands Kampioen parabadminton; dat is een variant van badminton voor sporters met een lichamelijke beperking. “Stoppen met bewegen is niet goed”, weet ze uit ervaring. “Op een gegeven moment ging ik dankzij Adamas wandelen. Eigenlijk hebben ze me daar weer in beweging gekregen. Hoe fijn is dát! Het geeft energie en je kunt je emoties kwijt.”   In alles optimistisch Het ‘vrijwilligersdier’ (ze is vrijwilligster bij diverse clubs en organisaties waaronder de stomavereniging) neemt voor het eerst deel aan de Duin en Bollen Vierdaagse. “Ik heb gekozen voor de vijftien kilometer. Dat wordt pittig, maar ik ga het gewoon doen. Voor mezelf en voor Adamas; zo kan ik iets terugdoen. Ik hoor goede verhalen van mensen die de vierdaagse vorig jaar hebben gelopen, hun enthousiasme heeft me geprikkeld. Mijn motto is: ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk wel dat ik het kan. Net als de vroegere televisieheldin Pippi Langkous, ja. Ik ben in alles optimistisch, een type van: doorademen en doorgaan. Je moet positief in het leven blijven staan. Dat is heel belangrijk.”             

Ga naar de website en kijk hoe je in beweging kunt komen voor Adamas: https://adamas-centrum.nl/db4

Kom nu in beweging en steun een streekgenoot die geraakt is door kanker.

Abonneer op onze nieuwsbrief