museum de Zwarte Tulp Tentoonstelling Tulpenkoorts – 1636-1637 –

Datum : 20-02-2023

Het Ware Verhaal Tulip Fever – 1636-1637 – The True Story 18 maart – 27 augustus 2023    

Op 27 februari beginnen in Museum de Zwarte Tulp de voorbereidingen voor de tentoonstelling Tulpenkoorts die op 18 maart opengaat.
Als eerste actie worden in het museum de 45 tulpenportretten gemonteerd die kunstenaar Marcel van Baaren heeft geschilderd op basis van afbeeldingen in de zogenaamde tulpenboeken uit de 17de eeuw.  

De reeks wordt in de loop van de tentoonstelling aangevuld tot het aantal van 99 is bereikt. Voor Van Baaren is de reeks dan compleet.  
Marcel van Baaren (1972) raakte gefascineerd door de tulp door een intercultureel samenwerkingsproject met Turkse kunstenaars in 2018-2020. Samen met Hakan Özcan, Ilkay Günerli en Hilal Koçak werkte hij toen in Istanbul aan de ‘Istanbul-Amsterdam MEETUP’.

Onderdeel van de expositie was een tweeluik – Nederlandse tulpen en Turkse tulpen - door respectievelijk Van Baaren en Hakan Özcan, dat veel aandacht kreeg. En zo ontstond bij Van Baaren het plan om de tulp speciale aandacht te geven in een reeks portretten.   Van Baaren heeft de tekeningen in de tulpenboeken vrij nageschilderd, met handhaving van de kenmerken die bijvoorbeeld specifiek zijn voor de Wit en Purper Jeroen, de Rotgans of de Brabanson. Iedere tulp is geschilderd op hout, geprepareerd met een kalkgesso-laag. Het schilderen gebeurde in een oude techniek, met tempera – pigment gemengd met eigeel of een mengsel van eiwit en eigeel -, wat een mooi zacht effect geeft.  Bij iedere tulp is de naam geschreven, zoals ook in de tulpenboeken vaak is gebeurd.   De kunstenaar is op 27 februari aanwezig. Er is gelegenheid tot een interview en tot fotograferen en filmen.    

museum de Zwarte Tulp Tentoonstelling Tulpenkoorts – 1636-1637 –

Abonneer op onze nieuwsbrief