Themabijeenkomst Ondermijning goed bezocht, boek beschikbaar

Datum : 26-05-2022

tekst Annemiek Cornelissen.
Op dinsdag 25 mei organiseerden MeerBusiness Duin & Bollenstreek en de ondernemersverenigingen van Hillegom hun maandelijkse ondernemersborrel. Deze keer vond de bijeenkomst in een van de zalen plaats en was het thema “Ondermijning”. Een groot aantal aanwezigen was van de partij.

Het doel was om de ondernemers te wijzen op de toegenomen georganiseerde criminaliteit en op welke wijze zij dit kunnen herkennen en tegen kunnen gaan. Een gastspreker die de ins en outs van de criminele wereld kent vertelde de aanwezigen uit eigen ervaringen hoe criminele organisaties werken. Heel leuk was dat hij interacties creëerde met de aanwezigen. Ook adviseerde hij ondernemers waar zij op moeten letten om niet bij dergelijke activiteiten betrokken te raken, zoals te letten op bijvoorbeeld verhuurde panden waar geen activiteit is.

burgemeester  A van Erk foto AC media Annemiek Cornelissen

Burgemeester Arie van Erk lichtte toe hoe de  gemeente, politie en overige partners bedrijven kunnen ondersteunen in weerbaar blijven. “Als ondernemer denk je waarschijnlijk nu, wat is het, wie houdt zich ermee bezig en wat heb ik ermee te maken? De onderwereld kan het daglicht niet verdragen, maar vermengt zich wel met de samenleving, terwijl jullie ondernemers dat vaak niet in de gaten hebben. In de Randstad is voor hen makkelijk geld te verdienen. In samenwerking met de gemeenten Lisse en Teylingen, de politie, belasting, milieudienst, ondernemers en inwoners proberen de HLT gemeenten iedereen te wijzen op ondermijning, zoals drugs, witwassen en arbeidsuitbuiting".

"Wïj proberen de criminaliteit op te sporen, aan te pakken en te verstoren en met succes”. Volgens de Burgemeester waren er in deze drie gemeenten de afgelopen drie jaar 225 meldingen, waarvan 79 van inwoners en 146 van eigen medewerkers, die intern trainingen hebben gehad, om nog alerter te kunnen zijn. “We hebben 31 zaken van witwassen gehad, 17 van arbeidsuitbuiting, 55 overige zaken, 11 sluitingen van drugspanden en 15 hennepkwekerijen, die zijn ontmanteld. Er zijn 118 aanhoudingen verricht, 44 vuurwapens in beslag genomen en er is 600.000 euro aan geld in beslag genomen”.

Na dit informatieve gedeelte wees Frans van der Riet van MeerBusiness de aanwezigen op de komende activiteiten.
Op de tweede woensdagochtend van de maand is er in Huys Dever in Lisse een ontbijt. Op 8 juni is Rik Balder te gast van Boek uw zending, die vertelt over groei en ambitie binnen je bedrijf.
Een week later is er in samenwerking met MeerBusiness Haarlemmermeer en Schiphol de welbekende haringparty en twee dagen later gevolgd door het MeerBusiness hockeytoernooi.
Op 23 augustus is Business & Bites en drie dagen later het Business Bollenstreek Open, het golftoernooi voor de Bollenstreek.
In september wordt er gepraat over de miljoenennota, een maand later is er een bezoek aan de Tweede kamer en eind van het jaar is er ook nog een bijeenkomst over moderne technieken in het Fioretti College.

Presentator Mathijs Zwinkels schreef een boek over dit onderwerp genaamd Universiteit van de Straat
Dit boek is voor € 19,95 te bestellen
Hoe een gewone jongen volledig ontspoort – een ontluisterend inkijkje
Als de 12-jarige Blankie na de scheiding van zijn ouders in een achterstandswijk komt te wonen, zoekt hij zijn heil op straat. Aanvankelijk wil hij er gewoon bij horen, maar de ‘universiteit van de straat’ leert hem voortdurend improviseren, manipuleren en steeds excessiever geweld te gebruiken. Zijn criminele carrière eindigt bij de georganiseerde misdaad. Als hij eruit wil stappen zal hij offers moeten brengen. Universiteit van de Straat geeft een rauw en soms ongemakkelijk eerlijk beeld van een jongen die in de duistere wereld van de criminaliteit terecht komt. Een wereld die hem aantrekt en tegelijkertijd afstoot, en waarin het recht van de sterkste geldt. Hoofdpersoon Blankie spaart zichzelf allerminst, staat stil bij diverse indringende gebeurtenissen die zijn verleden markeren en reflecteert messcherp en met onderkoelde humor op de route die hij aflegt.
Dit boek is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in de schaduwkant van een straatcultuur, die geruisloos kan overgaan in een criminele carrière. Het geeft inzicht in een emotionele achtbaan waarin jongeren zoals Blankie terechtkomen. Zijn verhaal dient als inspiratie voor een ‘straatwijze’ aanpak van jongeren die dreigen te ontsporen of al crimineel actief zijn.
ISBN: 9789090349626Boek:
Universiteit van de Straat direct bestellen kan HIER

Over de auteur:
Mathijs Zwinkels richtte in 2015 de Universiteit van de Straat op. Op basis van zijn persoonlijke ervaringen, inzichten en analyses draagt hij op onorthodoxe wijze bij aan een constructieve aanpak van risicogedrag en zware overlast van jongeren en (ondermijnende drugs)criminaliteit. Zwinkels is regelmatig spreker op congressen en symposia en adviseert professionals, beleidsmakers en bestuurders. Daarnaast coacht hij jong volwassenen en ontwikkelt en geeft hij trainingen aan mensen en organisaties die zich inzetten voor een veilige samenleving.
Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen via: boek@universiteitvandestraat.nl

Themabijeenkomst Ondermijning goed bezocht, boek beschikbaar

Abonneer op onze nieuwsbrief