GGD nodigt zorgmedewerkers uit

Datum : 07-12-2021

Op vrijdag en zaterdag hebben 6580 mensen een booster op vrije inloop ontvangen.
Afgelopen weekend werd de boosterprik op vrije inloop ook weer beëindigd vanwege verkeersveiligheid. Het halen van een booster op vrije inloop is niet meer mogelijk.  Om zoveel mogelijk beschikbare tijdvakken op de vaccinatielocaties te vullen, heeft GGD GHOR Nederland vandaag vervroegd zo’n 37.000 zorgmedewerkers opgeroepen voor een boostervaccinatie. Zorgmedewerkers die een sms-bericht hebben ontvangen kunnen online een afspraak maken. Het is niet mogelijk om zonder afspraak naar locatie te komen. De zorgmedewerkers die zijn uitgenodigd zijn eerder ook door een GGD gevaccineerd, dus stonden al in het systeem. Ook voldoen zij aan de huidige criteria voor een booster: zij zijn 60 jaar of ouder en hebben hun laatste reguliere vaccinatie langer dan 6 maanden geleden gekregen. 

Zelftest bij milde klachten
Bij klachten is het advies om altijd een test te doen, ook als je gevaccineerd bent of eerder corona hebt gehad. De vaccinatie zorgt ervoor dat jijzelf minder klachten hebt bij een besmetting met het virus. Maar je kunt nog met het virus besmet raken en het virus overdragen op anderen. Sinds 3 december mag je een zelftest doen als je milde klachten hebt. Je hoeft dan niet naar de GGD. Er zijn een aantal uitzonderingen, waarvoor je bij de GGD moet testen:
Als je kwetsbaar of ernstig ziek bent;
Als je in contact komt met kwetsbare personen;
Als je in quarantaine zit. 
Je kunt de quarantaine alleen beëindigen door op dag 5 bij de GGD te testen. Hiervoor mag je dus geen zelftest gebruiken. Kom je in aanmerking voor een zelftest en is de uitslag van de zelftest positief? Dan heb je waarschijnlijk corona. Je moet de positieve uitslag van de zelftest laten bevestigen door een test bij de GGD. Dan weet je zeker dat de positieve uitslag van de zelftest geen vals alarm is. Ook heb je recht op een herstelbewijs als de GGD je corona-besmetting registreert. 

Sneltesten tijdens de kerstvakantie
Medewerkers van de kinderopvang en het onderwijs kunnen ook in de kerstvakantie bij de GGD terecht voor een sneltest zonder afspraak. 

Prikposten in ziekenhuizen gestopt
Sinds 4 december prikt de GGD Hollands Midden geen patiënten en bezoekers meer in het LUMC in Leiden en het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. De vaccinatiemedewerkers van de GGD die hier werkten zijn nu hard nodig voor de boostercampagne. Zij gaan op pad naar mensen die om fysieke of psychische redenen niet naar een vaccinatielocatie kunnen komen. Ook worden zij ingezet voor de vaccinatie van bewoners van zorginstellingen. De prikpost in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda stopt op 11 december. Daar geeft de GGD eerst nog de boosterprik aan de eigen medewerkers van het ziekenhuis. 

Voorlichting en prikken op pop-up locaties
Ook deze week staat het mobiele vaccinatieteam weer op verschillende pop-uplocaties in de regio. Je kunt daar zonder afspraak terecht voor je eerste, tweede of derde prik. Het is niet mogelijk je booster op één van deze locaties te halen. Het mobiele vaccinatieteam gaat langs op een nieuwe locatie in Leiden. Namelijk ‘Op Eigen Wieken’ in Slaaghwijk. Het team is daar op dinsdag 14 en 21 december van 15.00-18.00 om te prikken. In ‘Op Eigen Wieken’ geven een arts en adviseur gezondheidsbevordering op 7 december voorlichting. De GGD Hollands Midden gaat daarnaast langer door met prikken in Het Gebouw in Leiden-Noord. De voorlichting door sleutelfiguren in deze wijk verloopt goed. Daarom is de GGD op donderdag 9 en 16 december tussen 08.00-13.00 opnieuw in Het Gebouw aanwezig met een vaccinatieteam. In Gouda wordt op 16 december voorlichting gegeven over corona in wijkcentrum ‘de Buhne’.  De succesvolle eerste keer prikken in activiteitencentrum Nexus in Hillegom krijgt een vervolg. De GGD komt opnieuw langs op zaterdag 11 en 18 december tussen 12.00-17.00. In Katwijk stond wekenlang een GGD prikbus waar zo’n 200 mensen zijn geprikt. Nu gaat de GGD opnieuw naar Katwijk. Dit keer gaat het mobiele vaccinatieteam twee keer naar ’t Kwadrant in Katwijk. Namelijk op vrijdag 10 en vrijdag 17 december tussen 08.00-13.00. Voorlichting en prikken in de El Fath moskee in Alphen aan den Rijn vindt nu op vrijdag 10 december plaats tussen 13.30-15.00. Vorige week kon dit door een onverwachte gebeurtenis niet doorgegaan. Bij Royal de Ree Holland in Lisserbroek komt de GGD HM op 15 december langs voor medewerkers/arbeidsmigranten die een eerste of tweede prik willen. Op de pop-up locaties wordt geen boosterprik gegeven. Openingstijden en adresgegevens op www.prikkenzonderafspraak.nl 

Vaccinatiegraad
Op dit moment heeft 85% van de 12-plussers uit de regio een eerste prik gehad. En 84% van de 12-plussers is volledig gevaccineerd. Coronacijfers per gemeenteBenieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl

GGD nodigt zorgmedewerkers uit

Abonneer op onze nieuwsbrief