Museum de Zwarte Tulp over tulpen

Datum : 03-11-2021

Tulpen NU keramiek, prenten, fotografie, sculptuur   11 december 2021 – 27 februari 2022   Al eeuwenlang zijn kunstenaars geboeid door de tulp. Sinds tulpen aan het eind van de zestiende eeuw Nederland bereikten, hebben schilders, tekenaars en graveurs geprobeerd hun schoonheid te vangen en zo de vergankelijke bloemen een lang leven te schenken. Ook nu zijn er kunstenaars voor wie de tulp een bron van inspiratie is. Letterlijk. Hun streven is niet de bloemen zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven, maar zij zien de tulp als middel, om vergankelijkheid te verbeelden, ze voor vergankelijkheid te behoeden of om de abstracte vorm te gebruiken voor hun kunstwerken.  

Jops Jacobs verzamelt en droogt bloemen als in een herbarium en gebruikt ze als middel voor haar prenten. Voor keramiste Diana Harteveld zijn de tulpen, vaak in de laatste fase van hun bloei als ze gaan hangen in de vaas, onderdeel van constructies met vazen en ‘tafeltjes’ in allerlei soorten en maten. Maarten Kools ziet in de serie verdroogde zwarte tulpen op zijn foto’s verwijzingen naar de Zwarte Dood en naar veelluiken uit het Italiaanse Trecento.

Bij beeldhouwster Gabrielle Nuñez Valdez zijn de abstracte vormen van de bloemen uitermate geschikt om de bijzondere steensoorten waarin ze werkt optimaal tot hun recht te laten komen. Fotograaf Arie van ’t Riet kleurt de subtiele, doorzichtige weergaven van bloemen op zijn röntgenfoto’s in tot een etherisch beeld. Voor fotografe Ems Willems ligt de fascinatie in de gedaantewisselingen die bloemen ondergaan als ze ze invriest.   Museum de Zwarte Tulp laat werk van deze zes hedendaagse kunstenaars zien in wat een jaarlijkse traditie zal worden in de wintermaanden: Tulpen NU.      Bijgevoegde afbeelding: Arie van ’t Riet, Franse tulpen. Ingekleurde röntgenfoto

Museum de Zwarte Tulp over tulpen

Abonneer op onze nieuwsbrief