De gevolgen van corona op ons gedrag

Datum : 16-10-2021

 Eén op de drie geeft aan dat de corona maatregelen een negatieve invloed hebben gehad. Dat blijkt uit de 15e ronde van het corona gedragsonderzoek dat het RIVM en de GGD uitvoeren. Een op de drie geeft aan dat er ook een positieve invloed is geweest. Bijvoorbeeld betere relaties met vrienden en familie. Maar ook betere prestaties op school of het werk.  

Sinds februari zijn minder deelnemers ernstig eenzaam of mentaal ongezond.
Verder geven deelnemers ook aan meer mensen in het echt te ontmoeten. Dat is vergelijkbaar met het onderzoek van augustus.    Bijna een op de vijf deelnemers heeft extra hulp nodig gehad tijdens de coronaperiode. Meestal omdat ze niet lekker in hun vel zaten of omdat ze lichamelijke klachten kregen. Twee derde van hen heeft deze hulp ook gevonden. Voor een van de vijf was de hulp niet voldoende. Een op de elf heeft de hulp die nodig was niet gevonden.  

Het gedragsonderzoek is van 8 tot 12 september voor de 15e keer uitgevoerd.
De regionale resultaten zijn te vinden op het dashboard van de GGD Hollands Midden. De landelijke resultaten zijn te vinden bij het RIVM.   

Testen voor je reis
Sinds 1 oktober 2021 kun jij je niet meer gratis laten testen via ‘Testen voor je reis’. De overheid heeft in de maanden juli t/m september gratis coronatesten aangeboden via testenvoorjereis.nl. Begin juni was nog niet iedereen aan de beurt voor vaccinatie. Door de gratis test hadden die mensen geen financiële nadelen als ze op vakantie wilden.     Wil je nu op reis naar een land dat een coronabewijs vraagt? Dan heb je een testbewijs nodig als je niet gevaccineerd bent of geen herstelbewijs hebt. Het maakt niet uit of je reisbestemming binnen of buiten Europa ligt. Je kan je laten testen op een commerciële testlocatie. Een overzicht van locaties vind je op de website van Testen voor Toegang. De kosten betaal je zelf.   Het is niet mogelijk om je te laten testen door de GGD. De GGD test namelijk alleen bij klachten.   

Prikbussen
Inmiddels zijn we ruim 2,5 maand aanwezig met prikbussen in de regio. Er zijn tot afgelopen week 6757 prikken gezet in de prikbussen. De bussen staan 6 weken in een gemeente. Daarna doet de prikbus weer een nieuwe gemeente aan.   

Voor het laatst
Op woensdag 13 oktober staan we voor de laatste keer met de prikbus in Hillegom en Reeuwijk. In Voorhout is dat op vrijdag 15 oktober en in Lisse op zaterdag 16 oktober.   Lisse is van deze gemeenten koploper in het aantal gezette prikken. Er zijn daar tot 4 oktober maar liefst 955 prikken gezet. De aantallen in Hillegom, Voorhout en Reeuwijk zijn 610, 204 en 76 prikken.   Nieuw Volgende week start de prikbus in Leiderdorp. De bus staat op dinsdag 12 oktober van 12-18u aan de Zijlbaan 15 op het parkeerterrein bij Leenbakker en Praxis. In Moerkapelle komt vanaf woensdag 13 oktober een prikbus te staan. In Zevenhuizen vanaf donderdag 21 oktober. Op beide locaties van 14.00 – 18.00 uur.   

Vaccinatiegraad Op dit moment heeft 83% van de 12-plussers een eerste prik gehad. En 81% van de 12-plussers is volledig gevaccineerd.    Coronacijfers per gemeente Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl. 

De gevolgen van corona op ons gedrag

Abonneer op onze nieuwsbrief