Een goed accountant is goud waard voor elke onderneming

Datum : 01-09-2021

Gezocht accountant/junior accountant
Geldstromen in goede banen leiden is een belangrijke pijler voor een gezonde bedrijfsvoering. Of je nu een start-up bent of een oud familiebedrijf, dankzij de kennis, ervaringen en inzichten van een accountant heb je altijd betrouwbare financiële gegevens tot je beschikking. Belangrijk voor eventuele partners, aandeelhouders, de bank en uiteraard de belastingdienst. Doordat de accountant zich bezighoudt met de het opzetten en bijhouden van een financiële administratie kun je doen waar jij goed in bent, ondernemen! Een goede accountant trekt aan de bel als dat nodig is en geven proactief advies als er zich kansen voordoen waar je onderneming op in kan springen. Hij of zij kent de laatste ontwikkelingen op het gebied van fiscaliteit en wetgeving. Door de directie daarover te adviseren kan een organisatie of instelling aanpassen of bijsturen om beter te renderen binnen de kaders die de overheid stelt. Maar wat maakt een accountant een goede accountant? En als je liever met klanten omgaat is het vak van accountmanager dan meer iets voor je? 

Klantbehandeling: combinatie van kennis, kunde en talent
Een junior accountmanager heeft een of meerdere klanten onder zijn of haar hoede. Opdrachtgevers zijn veeleisend en willen op hun wenken bediend worden. Dan is het zaak om de verwachtingen te managen en in goede banen te leiden. Dit vergt vakkennis, geduld en tact. Een accountmanager kan de basic skills leren tijdens een commerciele opleiding, maar aangeboren talent is misschien wel net zo belangrijk. Praat je makkelijk? Kun je goed met andere mensen werken? Heb je een bepaalde 'gun-factor?' Neemt niet weg dat je wel moet weten hoe je rapportages en prognoses moet opstellen en presenteren aan de directie. 

Externe accountant
Het kan ook zijn dat je aan het werk gaat bij een accountantskantoor die verschillende opdrachtgevers bedient. In dat geval is het nog belangrijker dat jij je verdiept in de markt, de concurrentie en de geldende wet- en regelgeving. Een onderneming rekent op jouw expertise en wil concrete antwoorden op prangende vragen. Leen ik wel tegen de meest gunstige voorwaarden? Kan ik ergens kosten besparen zodat het rendement stijgt? Heb ik de meest ideale ondernemingsvorm gekozen? Moet ik investeren in groei of is het beter om te consolideren of zelfs te saneren? Als accountant ben jij de vraagbaak.

Hoe wordt je accountant?
De meest gekozen opleiding is die op HBO-niveau en duurt tenminste 4 jaar met daarop aangesloten een praktijkopleiding van minimaal 3 jaar. Daarna mag je de beschermde titel Accountant-Administratieconsulent (AA) voeren. Maar het vak verandert continu en AA’s moeten blijven leren om op de hoogte te blijven van relevante en recente ontwikkelingen. Sterker nog; of de kennis actueel is wordt gecontroleerd door de beroepsorganisatie NBA. Daarnaast moet elke accountant voldoen aan de Verordening Gedrags- en Beroepsregels Accountants (VGBA). Professionaliteit, integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid, zorgvuldigheid, vertrouwelijkheid zijn de belangrijkste eigenschappen.Veelzijdig en afwisselendIn tegenstelling tot wat veel buitenstaanders denken, is werken als accountmanager of accountant allesbehalve saai en eentonig. De moderne accountant en accountmangers denken strategisch mee, volgen kansen op en adviseren de leiding over de toekomst van een bedrijf.

https://www.werkzoeken.nl/vacatures/accountant/
https://www.werkzoeken.nl/vacatures/junior-accountmanager/

 

Een goed accountant is goud waard voor elke onderneming

Abonneer op onze nieuwsbrief