Coronacijfers Hollands Midden week 32

Datum : 17-08-2021

De eerste dag van het sneltesten van studenten die deelnemen aan de EL CID was een succes. Er kwamen 1308 studenten langs voor een test. Hiervan werden slechts vijf studenten positief getest. Voor hen is de introductie alweer ten einde.  Alle andere studenten konden maandag deelnemen aan sociale activiteiten.   

De komende drie weken blijft de GGD Hollands Midden studenten testen.
Studenten die mee willen doen aan de EL CID of andere kennismakingsactiviteiten moeten een negatieve testuitslag laten zien. Om dat mogelijk te maken test de GGD dagelijks studenten in het voormalig pand van de V&D/Hudsons Bay in Leiden.   

Studenten wachten bij de sneltestlocatie in Leiden.       
Geen prikbussen bij scholen De vaccinatiegraad onder jongeren tussen de 12 en 17 is lager dan gewenst (47%). Er is de laatste dagen veel media-aandacht over de inzet van prikbussen bij scholen. De GGD Hollands Midden heeft besloten geen prikbussen in te zetten bij scholen. Daar zijn drie redenen voor.  Ten eerste hebben jongeren onder de 16 hebben toestemming nodig van hun ouders voor vaccinatie. Dat houdt in: de ouder moet de kans krijgen een mening te geven. Op basis van jurisprudentie is de wil van het kind bepalend. Ondanks dat de mening van het kind doorslaggevend is, vinden wij het als GGD Hollands Midden niet netjes richting ouders om een prikbus op het schoolplein te plaatsen. Wij zien dan onvoldoende mogelijkheden voor ouders om ons te informeren over hun tegenargument(en).   
De tweede reden is dat de aanwezigheid van een prikbus ongewenste groepsdruk kan veroorzaken. Leerlingen kunnen elkaar de prikbus inpraten, terwijl een leerling individueel de keuze niet gemaakt zou hebben.   
De laatste reden is dat onze prikbussen in bijna alle woonkernen in Hollands Midden komen te staan. Hierdoor is het halen van een vaccin laagdrempelig. Als een jongere gevaccineerd wil worden kan hij/zij op fietsafstand terecht.   

Natuurlijk willen wij jongeren wel goed informeren over de voor- en nadelen van vaccinatie zodat zij, samen met hun ouders, een goede afweging kunnen maken. Daarom komt er extra voorlichting op Voortgezet Onderwijsinstellingen. Onder jongeren gaat er relatief veel nep-nieuws rond. Door vragen te beantwoorden en uit te leggen wat er wel en niet klopt, hopen wij dat veel jongeren zich alsnog laten vaccineren.    

Nieuwe prikbuslocaties
Er komen drie nieuwe standplaatsen voor de prikbussen. Ben jij nog niet gevaccineerd? Dan kun je zonder afspraak bij een van de prikbussen terecht voor het Pfizer-vaccin. Tijdens die prik wordt de afspraak voor je tweede prik gemaakt.
Vanaf woensdag 25 augustus staat er voorlopig iedere woensdag van 11.00-17.00 een prikbus in Hillegom.
Vanaf vrijdag 27 augustus staan er wekelijks prikbussen in Bodegraven (11.00-17.00) en Warmond (14.00-17.00).
De precieze locaties van de bus volgt. Houd de website www.ggdhm.nl in de gaten voor de adressen.   

Terug van vakantie?
Doe een zelftest!  Iedereen die uit het buitenland naar Nederland (terug)komt krijgt het advies zich na aankomst te testen op corona. Ook als je volledig gevaccineerd bent. Welke test je gebruikt hangt af van het land waar je vandaan reist. Meer informatie daarover lees je op de website van de Rijksoverheid. Ga bij coronaklachten zoals hoesten of verkoudheid altijd in quarantaine. En maak een testafspraak bij de GGD.   

Weekcijfers
Afgelopen week testte de GGD Hollands Midden 5.425 personen in de teststraten. Van die mensen testte 11,9% positief.    In totaal testten 683 personen uit onze regio positief op corona. Er is afgelopen week een persoon aan de gevolgen van het coronavirus overleden.   Tot en met week 32 zijn 491.178 inwoners één keer gevaccineerd (69% van alle inwoners van 12 jaar en ouder). In totaal zijn nu 432.472 mensen uit de regio volledig gevaccineerd (60,8% van alle inwoners van 12 jaar en ouder).    Coronacijfers per gemeente Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl.   

 

Foto: Hielco Kuipers

Coronacijfers Hollands Midden week 32

Abonneer op onze nieuwsbrief