Voedselbank Haarlemmermeer kampt met voedseltekort

Datum : 17-07-2020

Voedselbank Haarlemmermeer heeft te kampen met een tekort aan voedsel voor de ruim 300 huishoudens die wekelijks voor voeding als eerste levensbehoefte van de voedselbank afhankelijk zijn.   Waar de coronacrisis in het beginstadium veel verse waren opleverde van horecabedrijven, die half maart noodgedwongen hun deuren moesten sluiten, ontstond er aansluitend vooral een tekort aan houdbare levensmiddelen door hamstergedrag van consumenten en stopgezette supermarktinzamelingen.

Inmiddels is er een groot gebrek aan zowel houdbare als verse levensmiddelen ontstaan.  
Voedselbank Haarlemmermeer heeft noodgedwongen de financiële reserves moeten aanspreken om zelf levensmiddelen voor de voedselpakketten in te kopen. Deze oplossing is door de financiële positie van de voedselbank slechts voor de korte termijn, maar gaat ook voorbij aan de duurzame, circulaire doelstellingen van de voedselbank om voedselverspilling tegen te gaan.  

De hoop op toelevering van voedsel is nu gevestigd op grote voedselverwerkende bedrijven, voedselgroothandel, voedseldistributiebedrijven, detailhandel en inzamelingen bij supermarkten, maar ook op kleinschalige particuliere voedselinzamelingen.   Het blijft belangrijk dat mensen geen extra financiële schuld opbouwen door eten te moeten kopen voor hun gezin, ook niet door de coronacrisis, waarin mensen hun baan kwijtraken, daardoor hun inkomsten verliezen en afhankelijk worden van de voedselbank, zegt voorzitter Hans de Bats van Voedselbank Haarlemmermeer.  

Toeleveranciers spelen de belangrijkste rol in deze noodhulp door hun grote of kleine voorraden aan voedingsmiddelen niet te laten vernietigen, maar te doneren aan de voedselbank. Voedselbank Haarlemmermeer beschikt over vervoersmiddelen om grotere voorraden voeding op te halen, en over professionele mogelijkheden om voedsel volgens de wettelijke richtlijnen voor voedselveiligheid op slaan, te koelen, in te vriezen en uit te reiken.  

Aanmelden van voedseldonaties kan via de website www.voedselbankhaarlemmermeer.nl. Voedsel kan ook worden aangeboden door een email te sturen naar: voedseldepot@voedselbankhaarlemmermeer.n

Abonneer op onze nieuwsbrief