Update Onderwijs en Arbeidsmarkt Duin- en Bollenstreek

Datum : 01-12-2021

 Deze keer vooral voor basis- en middelbare scholen én altijd in samenwerking met de bedrijven en instellingen in de arbeidsmarkt. 
.Talent 4 Life Yes!
Ons Maatschappelijke Diensttijd project Talent 4 Life is gehonoreerd door ZonMw. Samen met onze partners in het bedrijfsleven en het sociaal-cultureel veld bieden we jongeren een avontuurlijke, leerzame en betekenisvolle ervaring. Middelbare scholieren (15-18) kunnen een traject volgen waarbij ze via inspirerende gastlessen een persoonlijkheidsprofiel opstellen en kiezen voor een sector en beroep naar interesse. Bij een bedrijf waarmee een Match is gemaakt kunnen zij hun talenten ontdekken/versterken en verder ontwikkelen op basis van zelf gekozen leerdoelen. Vervolgens zetten zij opgedane kennis en ervaring in binnen het sociaal/maatschappelijk veld en ervaren hoe je door inzet van persoonlijke talenten anderen kunt helpen en wat daarmee bereikt wordt. Zij realiseren daarmee social impact voor henzelf en in de maatschappij.  Tijdens dit traject leren jongeren veel over zichzelf en zullen zij een bewustere keuze kunnen maken voor een vervolgopleiding en/of beroepsrichting. Doordat deze ervaring in een belangrijke levensfase wordt opgedaan dicht bij huis maken leerling al jong en heel concreet kennis met de arbeidsmarkt in de Duin- en Bollenstreek. Binnen de scholen wordt verbinding gemaakt met de doelen voor LOB (loopbaanoriëntatie en – begeleiding) en het vak Burgerschap. Voor bedrijven en instellingen een mooie kans om in verbinding te zijn met jongeren, hun kennis en passie over te dragen en daarmee bij te dragen aan de vorming van onze toekomstige medewerkers. Voor iedereen winst dus.Het is de wens  van de deelnemende scholen om Talent 4 Life duurzaam in te bedden in de onderwijsorganisatie. In de komende maanden worden de pilots voorbereidt voor Fioretti Hillegom (3 mavo) en Fioretti Lisse (4 havo).Interesse om een leerling een doe-plek te bieden? Erika van der Heijden komt via info@oadb.nl graag met u in contact. 

Beroepspresentaties Fioretti Hillegom
Bijna iedere woensdag geven beroepsbeoefenaars een presentatie voor tweede jaars leerlingen van Fioretti Hillegom. De leerlingen oriënteren zich op de keuze voor een profiel in de bovenbouw. Bijvoorbeeld Techniek, Dienstverlening&Producten of Zorg&Welzijn. Ondernemers en medewerkers met allerlei beroepen geven informatie en vertellen enthousiast over het werken in de verschillende sectoren, bedrijven en instellingen.  Vol enthousiasme vertelde Ruben over het werken bij zijn ouders in het loonwerkersbedrijf. Grote tractoren en machines, seizoensgebonden werk, veel buiten en elke dag wat anders. Dat is voor Ruben het werken in een loonwerkbedrijf in de bollen Leerlingen konden hem van alles vragen en kregen ook informatie over mogelijke MBO opleidingen. Bij Yuverta is een speciale opleiding loonwerkers, namelijk: Loonwerk, groen, grond en infra op niveau 2,3 en 4 in Aalsmeer, zowel BBL als BOL.Ruben liet ook nog een aflevering zien van “bollenjongens”. Hij en 10 collega’s uit zijn generatie hebben een documentaire gemaakt over bollenbedrijven in de Duin- en Bollenstreek in samenwerking met TV West. Deze tiendelige televisieserie wordt vanaf februari volgend jaar uitgezonden bij Omroep Max. Door een duidelijke presentatie, goede uitleg en een mooie aflevering van de “bollenjongens”(de leerlingen hebben aflevering 4 helemaal gezien) gaf hij een duidelijk beeld van alle werkzaamheden.Naast loonwerker zijn o.a. beroepen aan bod gekomen zoals: begeleider kinderopvang, kweker, medewerker grond&infra, activiteitenbegeleider, medewerker toerisme, verzorgende, eventsmedewerker, greenkeeper en nog veel meer. Wij bedanken naast Ruben, Aad, Gerdy, Ruud, Mark, Bart, Daan, Manon, Edith, Allan, Sander, Lucas, Ro, Heleen en Remko!In de maanden januari, februari en maart worden de beroepspresentaties vervolgd.Interesse om jongeren te inspireren voor uw  beroep? Dat vernemen we graag van u via info@oadb.nl 

Duurzaamheidsproject ‘Word Groene Held’ gestart!
Duurzaamheidsproject ‘Word Groene Held’ startte op 24 november op de Sint Willibrordschool in Lisse. Twee leerlingen van die school, Esther en Jeroen, wilden graag met hun school meedoen met het inzamelen van oude/kapotte spullen zodat zij met hun schoolgenootjes en omgeving kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld waarin we met zorg omgaan met de aarde en onze spullen. Directrice Nelly raakte bevolgen door dit enthousiasme en pakte het initiatief ‘Word Groene Held’ met beide handen aan. Word Groene Held gelooft dat wanneer je kinderen op jonge leeftijd laat kennismaken met duurzaamheid zij hun omgeving het ‘bewust worden en omgaan met’ mee kunnen geven.Met in het achterhoofd dat wij de aarde gebruiken en dus iets terug moeten doen, staat Word Groene Held te popelen om op zoveel mogelijk scholen in de regio met de kinderen aan de slag te gaan en samen bij te dragen aan een duurzamere wereld.  v.l.n.r. Esther, Nelly en Jeroen.Vanaf 24 november is de Sint Willibrordschool de plek waar dit project als eerste uitgerold wordt. De school gaat een aantal weken mobiele telefoons, MP-3 spelers en tablets inzamelen.Naast dat de school hiermee bijdraagt aan een duurzamere wereld, is er ook een prijs te winnen. Het opknappen van een schoolplein, een Pico set of iets anders. De prijs wordt in overleg met de school bepaald.Meedoen? Alle basisscholen in de regio zijn van harte uitgenodigd om mee te doen aan dit duurzaamheidsproject. Alle informatie en de mogelijkheid om een school aan te melden staan op www.wordgroeneheld.nl.Meer info via held@wordgroeneheld.nl Eva (06- 51 88 58 81) of Dannique (06- 50 66 01 78).

Samen naar een duurzamere wereld!
Nieuwe generatie Vaste Planten kwekers 100 Kinderen op excursie bij kwekerij Gebr. Rotteveel Bijna 100 kinderen (groep 6 en 7) van fusieschool Zeehonk/Wakersduin uit Noordwijk brachten een bezoek aan vaste planten kwekerij Gebr. Rotteveel. Daar kregen zij uitleg over de bijzondere planten en de werkzaamheden op de kwekerij. Ook gaan zij nu thuis zelf aan de slag om de mooiste plant te verzorgen. Want wie wordt de beste ‘vaste planten kweker’? Ui of drop Na het ontvangst in de schuur vertelt Jan Willem, een van de eigenaren, het verhaal over het vermeerderen uit zaad, via stek of het scheuren van planten. Hij laat zien hoe de potjes voorzien worden van potgrond via de trayvuller en demonstreert de indrukwekkende potplantmachine. Daarna maken ze de ronde langs de talloze bedden waar de potten met plantjes groeien.‘Wie weet hoe deze plant heet? Pak maar een stukje blad en wrijf het tussen je vingers.’ De kinderen proeven de ui-smaak van de bieslook en trekken zure gezichten. Dan proberen ze hetzelfde bij de Agastache, die naar anijs smaakt. Ja, deze plant is de echte favoriet, wat logisch is gezien de Nederlandse naam: Dropplant.  ‘En zo is er bij elke plant wel een verhaal te vertellen, van Schoenlappersplant, Lampepoetser tot Slangebaard.’Dat beamen de juffen ook: ‘Met het verhaal achter de plant, gaat het ook veel meer leven, dan kijk je op een heel andere manier naar de plant’.De nieuwe kraamkas heeft ook een verhaal:  ‘Hier verblijven de babyplanten in een extra warme omgeving, zodat ze wortels kunnen maken’.De grote regentonnen in de vorm van waterbasis maken grote indruk. ‘Ik dacht dat jullie het water met emmers opvingen’. De grote zandberg die enthousiast beklommen wordt is daarna letterlijk het hoogtepunt van de dag. Grow Your OwnNu is het de beurt aan de kinderen om zelf hun favoriete plant te zoeken onder de meer dan 400 soorten. Jan Willem legt uit dat alles op nummer en letter staat ingedeeld. De kinderen noteren de code van hun plant en komen na de zoektocht over het land terug met hun eigen plantje. De plant gaat mee naar huis waar het verder mag groeien na de winterslaap. Rond juni gaat Jan Willem de mooiste plant uitkiezen. Wie wordt de beste ‘vaste planten kweker’?‘En wie weet is hier het zaadje geplant voor nieuwe werknemers in de groene sector’, aldus de enthousiaste eigenaar. Juist in deze tijd is het belangrijk dat kinderen bewust zijn van de natuur in hun omgeving. Natuur geeft rust, verlaagt stress en is beter voor de concentratie en creativiteit.Dit zijn slechts enkele positieve effecten. Natuur doet zoveel meer. Dit draag ik graag uit samen met de kwekers.Samen maken we de wereld groener en gezonder. Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door het Agrarisch Ondernemersfonds Noordwijk en dient tevens als pilot voor de Economic Board Duin- en Bollenstreek in het kader van Onderwijs&Arbeidsmarkt.

Vaste plantenkwekerij Gebr. Rotteveel uit Noordwijk is gespecialiseerd in het kweken van meer dan 400 soorten vaste planten op pot.
De kwekerij maakt deel uit van Perennials Power.  Tuinbouwbattle, op veel basisscholen al een groot succesDe Tuinbouw Battle, het gratis plug and play project voor de bovenbouw van de basisscholen wat is overgewaaid uit Greenport Noord-Holland Noord, is gestart voor het tweede jaar. Leerlingen uit groep 7/8 kweken tulpenbollen op in de klas. De karren, met zo’n 480 tulpenbollen, zijn voorzien van LED-verlichting, waterbakken en een tijdsschakelaar en de ingrediënten om er voor te zorgen dat de bollen uit kunnen groeien tot tulpen.Tijdens de battle, die zo’n 3-4 weken duurt, zijn de leerlingen verantwoordelijk voor de verzorging van de tulpen: het watergeven, de verlichting en eventuele beschimmelde bollen verwijderen. Hierbij is samenwerken en overleggen een belangrijk onderdeel. Evenals het verslag wat ze gaan schrijven; wat hebben ze geleerd van dit project?   Of de tulpen verkocht worden – waarbij de opbrengst voor de school is – of dat ze worden weggegeven is aan de kinderen, uiteraard in overleg. Deze ronde vindt de tuinbouwbattle plaats bij de Victorschool en de Prinsenhof in Noordwijkerhout, Don Bosco in Lisse, de Paradijsvogel in Vogelzang en de Fontein in Hillegom De Tuinbouw Battle start drie keer per schooljaar. Zo rond november, januari en maart zijn de startmomenten.Meedoen of meer informatie? Kijk op www.greenportdb.nl/tuinbouw-battle of neem contact op met Eva via eva@greenportdb.nl of info@oadb.nl  Meet & Greet ExperienceOp 2 februari gaan beroepsbeoefenaren, in werkkleding, vanaf 8:30 tot 15:30 uur met leerlingen in gesprek over hun beroep. Verwacht worden zo’n 900 leerlingen afkomstig van vmbo scholen. Zij hebben tevoren onderzocht met wie ze een gesprek willen aangaan en hebben zich op het gesprek voorbereid. De beroepsbeoefenaar beantwoord de vragen over zijn/haar beroep en maakt de leerlingen enthousiast voor een bedrijfsbezoek/snuffelstage op 15 februari (max. aantal wordt vooraf bepaald in overleg). Ervaring heeft geleerd dat dit een zeer positieve beleving geeft voor leerlingen én beroepsbeoefenaren.Interesse als beroepsbeoefenaar (bedrijf/instelling) om mee te doen?U kunt zich inschrijven als beroepsbeoefenaar via deze link. De organisatie neemt dan contact op voor het afstemmen van verwachtingen en afspraken.Voor de sectoren horeca, zorg, ict, economie en ondernemen, en media en marketing worden van harte uitgenodigd.Voor een indruk van de opzet, kijk op deze website, klik hier. Planet Robot, boordevol techniekOm meer scholieren - basis- en (bovenbouw) voortgezet onderwijs en - te enthousiasmeren heeft Planet Robot een wedstrijd uitgeschreven waar deze groep jongeren aan mee kan doen. Doel: het bouwen van hun eigen robot die de strijd aangaat met de andere robots. Lees hier meer over het project en deelname.Ook de groene sector zit boordevol techniek. Maar helaas is de toestroom naar technische opleidingen niet voldoende om de tuinbouwsector te voorzien van voldoende en goed gekwalificeerd technisch personeel. Greenport Duin- en Bollenstreek ziet hierbij de relatie met OADB (Onderwijs en Arbeidsmarkt Duin- en Bollenstreek) als een basis waarmee we een brug kunnen slaan vanuit de sector naar Sterk Techniek Onderwijs. Let's team up!Wil je meedoen, ben je alleen en zoek je nog een team? Join us! Stuur dan een bericht naar Eva via eva@greenportdb.nl of info@oadb.nl  Promotie Event Techniek7 December a.s. maken zo’n 1000 leerlingen van basisscholen kennis met de  werelden van techniek. Razendsnel is dit evenement omgezet van een fysieke ontmoeting naar een digitale kennismaking.Er is een quiz waar mooie prijzen mee te winnen zijn en focus op de technische bedrijvigheid in de regio. De live versie vindt op het Hoofdvaart College, Nova College en MBO College Airport. Hiervoor wordt een nieuwe datum gekozen zodra de situatie dit weer toelaat.Het promotie event techniek is een activiteit van de techniekregio Haarlemmermeer/Duin- en Bollenstreek Noord. Agenda1 december                  Beroepspresentaties Fioretti:  zorg en wijkbeheer12, 19 en 26 januari      Beroepspresentaties Fioretti:  beroepen nog niet bekend20 januari                     Beroepenvoorlichting Yuverta Oegstgeest20 – 26 januari             Beroepsoriënterende stage Fioretti            MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR BIJDRAGEN VANStichting Fioretti Teylingen | Wellantcollege | Rijnlands Lyceum Sassenheim | Holland Rijnland (cofinancieringsfonds) | 5 bollenstreekgemeenten (HLT (Hillegom, Lisse, Teylingen) Noordwijk, Katwijk) | Greenport Duin- en BollenstreekCopyright © 2021 Stichting Fioretti Teylingen Onderwijs en arbeidsmarkt Duin- en Bollenstreek, All rights reserved.U ontvangt onze nieuwsbrief omdat we u periodiek op de hoogte willen brengen van onze voortgang en activiteiten.Our mailing address is:Stichting Fioretti Teylingen Onderwijs en arbeidsmarkt Duin- en BollenstreekLeidsevaart 4Voorhout, Zh 2215 RE NetherlandsAdd us to your address bookWant to change how you receive these emails?You can update your preferences or unsubscribe from this list. 

Update Onderwijs en Arbeidsmarkt Duin- en Bollenstreek

Abonneer op onze nieuwsbrief