Eerlijk duurt het langst in vernieuwde Nachtegaal.
‘Als je gaat voor kwaliteit, ga je voor duurzaamheid’

Toen de drie nieuwe eigenaren begin van dit jaar hotel restaurant en event centre De Nachtegaal in Lisse overnamen, zagen ze het heel helder voor zich: dit moest duurzaam worden. Niet vernieuwend, niet uniek en ook niet bedoeld om de aarde te redden, maar volgens het drietal gewoon logisch. "Als je gaat voor kwaliteit, dan ga je voor duurzaamheid."

Dit interview is van Sandra Zuiderduin

Het met eikeltjes gevoede Iberico varken, de zelfgerookte en bijna zwemverse wilde zalm en het levendig frisse en zelfgepekelde stukje pastrami. Vol passie, kennis en kunde vertelt eigenaar en meehelpend kok Rob Ruiten over zijn specialiteiten. In zijn restaurant geen foie gras of gehaktballen op de kaart, maar zintuigstrelende (tafel)bereidingen van eerlijke, ecologische, seizoen- en streekgebonden ingrediënten die eigenhandig bewerkt en verwerkt worden. Niks geen diepvriesgroenten of vacuümvoorverpakte kant-en-klare hapjes, maar alles zelfgemaakt. Van het koekje bij de fair trade koffie tot het ijsje naast de taart. Zelfs een ritje naar België voor de beste chocolade in hun bonbons wordt er niet om gelaten.

Chef-kok Chris Jager neemt ons mee voor een uitgebreid kijkje in de keuken. Hij is maar wat blij met Rob als nieuwe eigenaar. Liefkozend glijdt zijn hand over een stuk poot met een zwart hoefje. "Dat is de Pata Negra die we vanavond aan tafel zullen snijden." Wat een Ferrari voor een autocoureur is, is ecologisch voor een kok. Om nog maar niet te spreken over het vele gereedschap dat hij in zijn domein tot zijn beschikking heeft. Trots laat hij de chocoladesmelter, de enorme steenoven, de ijsmachine en de velerlei vormen voor de eigen patisserie zien. "We maken en behandelen alles zelf." Jager trekt de rookoven open voor een portie zelfgerookte zalm. "Die pekelen, drogen en roken we zelf."

De zakenmensen die hier komen, komen om zaken te doen en heus niet omdat we zo duurzaam zijn’

Wat begon met ecologisch in de keuken, verspreidde zich langzaamaan door het gehele bedrijf. Van de energiebesparende inductiekeuken tot de fijnstofvrij gemaakte gevel tot de gerecyclede pennen en blocknotes bij de vergaderzalen. Maar hoe uniek of vernieuwend is een duurzaam concept vandaag de dag eigenlijk nog? "Niet", antwoordt Ruiten onmiddellijk. Hij beaamt dat zoiets veel vaker geroepen wordt. "Toch wordt het vaak niet uitgevoerd. Voornamelijk omdat ecologisch toch een flink stuk duurder is." Maar omdat het hotel, event centre en restaurant op zo’n grote schaal inkopen, profiteren ze van een fors lagere prijs. "En dat is dus wel weer uniek: De Nachtegaal biedt ecologische producten, maar dan tegen een normale prijs."

Toch lijkt het sommige bezoekers niet eens op te vallen. Of ze vinden het vlees er juist niet uitzien. Te blauw, te paars, te klein. "Tja, dat krijg je als je met ecologische producten werkt. Daar zitten geen hormonen of andere toevoegingen in. Heel veel mensen weten niet eens meer hoe een echt goed stuk vlees smaakt en eruit ziet. Maar als ze het eenmaal proeven, dan zijn ze verkocht." Commercieel directeur Addie Wormgoor vult hem aan: "Ook profileren we ons er niet echt mee. En niet iedereen zal het ook interesseren. De zakenmensen die hier komen, komen om zaken te doen en heus niet omdat we zo duurzaam zijn."
<Streamer> ‘Om heel eerlijk te zijn: we doen dit niet omdat we het anders zo zielig vinden voor de dieren’

Maar waarom dan toch die drang om zoveel duurzaam te doen? "Om heel eerlijk te zijn", begint Ruiten, "niet omdat we het anders zo zielig vinden voor de dieren, maar omdat we geloven dat de kwaliteit van ecoproducten beter is. Ze zijn met zorg en respect gemaakt en dat proef en vind je terug in de producten." Als voorbeeld noemt hij het onlangs vervangen linnengoed op de hotelbedden. "Het is gemaakt van Egyptisch katoen en polyester dus niet afkomstig uit lage lonenlanden. Natuurlijk is dat flink duurder, maar het gaat ook langer mee. En de perceptie van klanten is dat de kamer schoner is. En dat alleen maar omdat ze onder linnen van goede kwaliteit slapen! Waarmee ik wil zeggen dat alle waar is naar zijn geld. Als je thuis mensen te eten krijgt, dan doe je toch ook je best? Dus doen we dat hier ook."

Hotel - Restaurant - Event Centre de Nachtegaal
Heereweg 10
2161AG Lisse
T 0252 433030
E www.nachtegaal.nl

Word ook MeerBusiness member!Word ook Member! Aanmelden nieuwsbriefNieuwsbrief
Facebook Twitter LinkedIn
Kies uw regio
MeerBusiness Nieuws
MeerBusiness Nieuws RSS
10 oktober BedrijfswagenXperience bij Beelen in Lisserbroek
Uw bedrijfswagen is naast vervoersmiddel ook het reclamemiddel van uw ondernemin...
Lees meer...
Internationale Beatles Verzamelbeurs in Leiden op zondag 29 oktober 2017.
The Beatles zijn al meer dan 45 jaar "uit elkaar", maar nog steeds houdt hun muz...
Lees meer...
Inschrijving gestart voor Jonge Ondernemersprijs Bollenstreek
Op 8 maart 2018 wordt tijdens het OndernemersGala in Hillegom, voor de eerste ke...
Lees meer...
   
Meer nieuws items
MeerBusiness Agenda
MeerBusiness Agenda RSS
Datum: 26-09-2017
Business Golfcompetitie TESPELDUYN
Lees meer...
Datum: 27-09-2017
Ondernemersborrel Hillegom en omgeving
Lees meer...
Datum: 05-10-2017
Netwerkbijeenkomst Park10
Lees meer...
Datum: 05-10-2017
Netwerkborrel Park 10
Lees meer...
Datum: 10-10-2017
Open Business golf dag op de Haarlemmermeersche
Lees meer...
   
Meer agenda items