Afval scheiden is voor veel, zo niet alle, bedrijven een must. Een efficiënte bedrijfsvoering, milieuaspecten en opbrengsten zijn overwegingen die hieraan ten grondslag liggen. Als expert in het realiseren van een schone en duurzame leef- en werkomgeving is Meerlanden voor bedrijven een partner van betekenis. Afval is niet meer alleen nog een kostenpost, maar een restproduct dat op een duurzame manier verwerkt kan worden.
 
Meerlanden - bij velen bekend door de werkzaamheden in het publieke domein - heeft een veel bredere rol in de samenleving dan men in eerste instantie denkt. “Ons werk is maatschappelijk relevant en we staan letterlijk midden in de samenleving”, vertelt Arthur Richardson. Hij is sinds februari dit jaar verantwoordelijk voor de business unit Bedrijven van Meerlanden. “Met ons werk dragen we onder andere bij aan hygiëne en volksgezondheid. Bedenk je maar eens wat er gebeurt, als afval niet wordt opgehaald. Maar doen we ons werk goed, en dat doen we, dan zijn we praktisch onzichtbaar. Dat is fantastisch en soms frustrerend tegelijkertijd.” 

Afvalbeheersplan

Tussen het publieke domein en de zakelijke markt is een aantal verschillen. De burger betaalt afvalstoffenheffing en de gemeente gebruikt dit geld om het afval aan te besteden. Een commerciële klant kan ieder moment besluiten het contract op te zeggen en afval op te laten halen door een andere partij. “Dus is het zaak toegevoegde waarde te bieden en dat doen wij door verder te kijken dan alleen afval ophalen”, benadrukt Richardson. De business unit Bedrijven vindt het belangrijk goed te luisteren naar de echte behoefte achter de vraag. De unit Meerlanden Bedrijfsafval kijkt daarom naar de bedrijfsvoering van de klant en vertaalt dat naar een afvalbeheersplan, zodat afval waar mogelijk gaat opbrengen in plaats van kosten. “Denk aan een verfproducent. Hoe langer de lijn stilstaat, hoe meer dat kost. Continuïteit is van groot belang en afval speelt daarin een rol. Belangrijk is dat verf uit de vorige lijn niet vermengd wordt met de nieuwe lijn, want dat zorgt voor oponthoud. Zorgvuldig en snel afvoeren is dus van groot belang. Hetzelfde geldt voor een cateraar. Daar moet het elke dag schoon zijn, dus het afval moet snel en netjes weg.”

 

Druk op recyclen

De bedrijvenmarkt onderscheidt zich eveneens van de particuliere markt op het vlak van recyclen. Dit gebeurt steeds meer en zeker bedrijven hebben daarin een groot aandeel. Richardson: “Er is aan sommige grondstoffen een groot tekort. Neem de communicatietechnologie waarvan we enorm afhankelijk zijn. Daarin zitten kostbare metalen waarvan de natuurlijke beschikbaarheid zeer beperkt is en er komt een moment dat het op is. De druk op recyclen neemt toe. Gelukkig doen bedrijven dit veelvuldig; nog meer dan de particuliere markt. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de scheidingsgraad. Wat meespeelt is dat in de zakelijke markt afval geld kan opleveren. Metalen zijn bijvoorbeeld nagenoeg 100% recyclebaar. Dit is een interessant gegeven, want dat betekent dat onder andere de kosten van mijnbouw en transport niet nodig zijn. Het is al hier en kan zo bij metaalsmelters het productieproces in. Hetzelfde geldt voor papiervezels die je maximaal zeven keer kunt recyclen. Belangrijk is dat bedrijven zich realiseren dat ze niet aan het einde van de productieketen zitten, maar er middenin. Dat hun restproduct nog ten goede van andere zaken kan worden benut.” 

 

CO2-neutraal

Meerlanden neemt haar bijdrage aan een duurzame samenleving heel serieus en hergebruikt het afval eveneens voor eigen doeleinden. “GFT-afval vergisten wij in Rijsenhout tot compost, water, warmte, groengas en groene CO2. Veel van onze wagens rijden op dit groengas en zijn CO2 neutraal. De planning is dat in 2016 het hele wagenpark op groengas rijdt. Restafval gaat naar afvalverbrandingsinstallaties en zelfs daar wordt dan nog warmte, stoom en elektriciteit uit gehaald”, licht Richardson toe. Zodra de mogelijkheden er zijn, stuurt Meerlanden aan op duurzame oplossingen. “Zo kijken we bij de luchtvaart samen met de klant naar verpakkingsmogelijkheden en adviseren we zoveel mogelijk voor één soort te kiezen en dan het liefst biologisch, zodat het afbreekbaar is. Wet- en regelgeving zijn altijd leidend. Bijvoorbeeld al het voedsel afkomstig van Schiphol uit het buitenland moet worden vernietigd en mag zelfs niet naar de vergistingscentrale om er groengas van te maken. Maar daarbij dragen we weer bij aan de volksgezondheid.” 

 

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Goed doen is belangrijk voor Meerlanden en maatschappelijk verantwoord ondernemen is een logisch onderdeel daarin. “We zijn een grote werkgever in de regio. Naast onze reguliere medewerkers, bieden we 100 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan. Ze krijgen weer arbeidsritme door voor ons te werken, zien waardering voor hun eigen functioneren en komen richting de maatschappij. Daar ben ik erg trots op. Het is en blijft laaggeschoolde arbeid; werk dat je moet willen doen, waar je je voor moet willen inzetten. Maar onze medewerkers, de mannen die op de vrachtwagen zitten en daadwerkelijk bij de klant komen, zijn een belangrijke spil. Zij zijn onze grootste ambassadeurs. Maken wij een fout, dan lost de chauffeur het op. Omdat ik van A tot Z verantwoordelijk ben voor de unit Bedrijfsafval, ga ik ook van tijd tot tijd mee op de wagen richting klanten. Ik leer er veel van, bijvoorbeeld hoe medewerkers vinden dat wij hen het beste kunnen ondersteunen. Het is mooi te zien hoe trots ze zijn en hoe verantwoordelijk ze zich voelen. Hun wagen? Die wassen ze regelmatig en ziet er altijd spik en span uit. Dat doen ze uit zichzelf, omdat zij dat willen.”

 

Meerlanden Bedrijfsafval

Walserij 11  |  2211 SJ Noordwijkerhout  |  0297-381781

bedrijfsafval@meerlanden.nl  |  www.meerlanden.nl

Fotograaf: Pr Meerlanden

Word ook MeerBusiness member!Word ook Member! Aanmelden nieuwsbriefNieuwsbrief
Facebook Twitter LinkedIn
Kies uw regio
MeerBusiness Nieuws
MeerBusiness Nieuws RSS
10 oktober BedrijfswagenXperience bij Beelen in Lisserbroek
Uw bedrijfswagen is naast vervoersmiddel ook het reclamemiddel van uw ondernemin...
Lees meer...
Internationale Beatles Verzamelbeurs in Leiden op zondag 29 oktober 2017.
The Beatles zijn al meer dan 45 jaar "uit elkaar", maar nog steeds houdt hun muz...
Lees meer...
Inschrijving gestart voor Jonge Ondernemersprijs Bollenstreek
Op 8 maart 2018 wordt tijdens het OndernemersGala in Hillegom, voor de eerste ke...
Lees meer...
   
Meer nieuws items
MeerBusiness Agenda
MeerBusiness Agenda RSS
Datum: 26-09-2017
Business Golfcompetitie TESPELDUYN
Lees meer...
Datum: 27-09-2017
Ondernemersborrel Hillegom en omgeving
Lees meer...
Datum: 05-10-2017
Netwerkbijeenkomst Park10
Lees meer...
Datum: 05-10-2017
Netwerkborrel Park 10
Lees meer...
Datum: 10-10-2017
Open Business golf dag op de Haarlemmermeersche
Lees meer...
   
Meer agenda items